Рядък феномен на езеро в окръг Клуж в Румъния. Водна струя с височина няколко метра пресече повърхността и изненада местните. Само за миг една лодка и няколко дюшека бяха вдигнати във въздуха. За щастие няма пострадали, но отчетените щети са значителни, пише Ziua de Cluj.

Изображенията, които станаха вирусни в социалните мрежи през последните няколко часа, са били заснети във вторник на езерото Мъртинешти. 

На записаните любителски видео кадри се вижда как водните пари изведнъж започват да се издигат в атмосферата, образувайки струя само за няколко секунди. Рядкото явление предложи на присъстващите на брега истинска природна феерия. 

"Дойде и отнесе лодка и няколко матрака нагоре", свидетелстват рибари. "Тръбата" е висок воден стълб, повдигнат от вихрите на вятъра, които я карат да се върти много бързо около себе си. Когато явлението се случи на сушата, то се нарича торнадо.

Във вторник следобед окръг Клуж беше под оранжев код, предупреждаващ за проливни дъждове и силен вятър в няколко населени места в окръга. Изпратено е и предупредително съобщение чрез системата RO-Alert, относно появата на метеорологични явления с оранжев код, припомня Digi24.