Украинският военно-промишлен комплекс подлага на дълбока модернизация българските бронетранспортьори, които бяха прехвърлени като част от военната помощ на страната ни за Киев, пише украинският портал "Милитарний“.

В началото на годината Украйна започна да получава първите машини от транша от 100 машини БТР-60, които се намираха в складовете на МВР.

Както отбелязва изданието, "абсолютно необходима е доста дълбока модернизация на прехвърлените морално остарели машини, така че да отговарят на минималните изисквания на съвременното бойно поле. Освен това бронетранспортьорите ще преминат капитален ремонт“.

Наглед простата модернизация засяга всички параметри на бронетранспортьора, включително неговата мобилност, защита и огнева мощ.

От съветски скрап до съвременна бойна машина

На първо място, отбелязват от "Милитарний“, старите съветски агрегати вече не са подходящи за ремонт и често са физически износени, така че тяхната подмяна е първият компонент за тези, които планират да управляват тези бронетранспортьори.

Ето защо на БТР-60 старите двойни бензинови двигатели ГАЗ-40П с мощност 90 конски сили заедно със скоростната кутия се заменят с два нови немски Deutz BF4M2012 с мощност 102 к.с. всеки. Тоест при тегло от 10 500 кг мощността на машината ще бъде 205 к.с.

Решението да се инсталира по-трудна за работа система от две единици вместо един двигател се обяснява с желанието да се опрости и намали цената на процеса на модернизация и да се намали броят на интервенциите в дизайна на машината.

Например, в хода на българската модернизация на машините до версия БТР-60ПБ-МД1, за да се монтира единен силов агрегат, инженерите трябваше да преработят изцяло моторно-трансмисионното отделение и да променят геометрията на бронирания корпус.

Комплектуването на бронетранспортьора също е претърпяло сериозни промени. На първо място, вместо изключително неудобни люкове, от двете страни на десантното отделение на машината бяха изрязани нормални врати за удобно излизане на войниците.

Пейките за бойците, които в оригиналната машина бяха разположени "гръб до гръб", сега са монтирани една срещу друга. Разработчикът отбелязва, че те са предназначени за настаняване на седем войници, но визуално може да се види, че ще поберат по-голям брой.

Освен десантчиците в машината са разположени и трима членове на екипажа: командир на машината, механик-водач и стрелец. Последният управлява оръжие в затворена картечна кула.

Въоръжението остава оригинално news pic 2
©
то: 14,5-мм картечница КПВТ голям калибър, както и сдвоена 7,62-мм картечница ПКТ. Ефективността на тяхното използване трябва да се увеличи поради инсталирането на нов дневен и термичен нощен мерник.

Водачът-механик получи украинската термовизионна система за нощно управление "СПО МБТ". Тя представлява предна и задна камера с дневен и нощен видео канал, както и монитор с контролен панел.

Предната камера осигурява видимост на пътната настилка по всяко време на денонощието на разстояние до 600 метра, а задната камера - до 25 метра.

Безопасността на машината е подсилена и чрез инсталиране на раздалечена броня под формата на допълнителни панели от стомана Armox 500T. Разработчикът заяви, че може да издържи на огън от конвенционално стрелково оръжие и картечница с голям калибър.

Струва си да се отбележи, че след инсталирането на навесна броня бронетранспортьорът не е загубил способността си да се движи по вода. Според разработчиците експерименталната кола вече е прекосявала водоеми и е успяла да развие скорост от 10 км/ч в тях.

В хода на довеждането на бронетранспортьора до нивото на БТР-60Д в него се монтира и базов комплект електроника за украинската бронетехника: новата цифрова радиостанция "Либідь К-2РБ“ и навигационната система CH-4215.