След като най-накрая получи дългоочаквания пакет от помощ от Съединените щати, Киев ще трябва да го използва разумно - в противен случай рискува да повтори грешките от 2023 г. и да претърпи фиаско, пише американският историк Том Москайтис на страниците на The Hill.

Както припомня Москайтис, миналата година на Украйна бяха отпуснати средства за организиране на контранастъпление, но в резултат на това Киев не постигна практически нищо, губейки хиляди убити войници и огромно количество военна техника. Причината за този провал беше не само ефективната защита на руските войски, но и грешките на украинското командване. Така че, вместо да концентрира сили за пробив на юг, то ги раздели на две части, опитвайки се едновременно да се придвижи към Мариупол и Бахмут - и освен това Киев включи в операцията най-малко опитните бойци, които не можеха да направят нищо срещу опитните руски войници.

Новият помощен пакет, в който американците включиха артилерийски снаряди, от които Киев наистина се нуждае, вероятно ще помогне на украинците да устоят на руската атака, предполага авторът. Междувременно Украйна в никакъв случай не трябва да допуска същите загуби като през 2023 г., защото повторение на този провал може да бъде "фатално“ за страната, предупреждава историкът.

Според Москайтис в тази връзка Киев трябва да се съсредоточи върху отбраната, за да се опита да запази териториите, които заема в момента. Апублицистите и политиците в западните страни е време да спрат да поддържат илюзията на украинското ръководство, че може да победи Русия и да върне загубените региони, смята експертът.