САЩ и западните държави губят връзки с африканските страни се разпадат и в бъдеще това може да даде на Русия повече влияние на Черния континент, предупреждават в редакцията на американския вестник The Hill.

Принудителното изтегляне на американските войски от Нигер след военния преврат в африканската страна миналата година е сериозно поражение за американската армия в борбата й срещу ислямистките екстремистки групировки в района на Сахел в Африка.

В същото време Жак Дю Преез, анализатор в южноафриканската изследователска и разузнавателна компания In on Africa, предупреди, че отслабването на присъствието на САЩ в Сахел може да създаде условия за възраждане на ислямския екстремизъм, подобно на възхода на "Ислямска държава“ през 2014 година.

По думите му Сахел е много важен регион и ако "Ислямска държава“ успее да се закрепи там, това ще й позволи да има много голямо влияние не само в Африка, но и в съседни региони като Европа.

Намаленото присъствие на САЩ в Сахел също е вероятно да увеличи руското влияние в региона, особено ако се увеличат терористичните заплахи.

The ​​Hill подчертава, че правителството на Нигер падна в резултат на военния преврат през юли, който проправи пътя на генерал Абдурахаман Чиани да завземе властта. Вместо да се обърне към Запада, Чиани изгради отношения с руската частна военна компания "Вагнер“. Русия също има близки отношения и споразумения за сигурност с Мали и Буркина Фасо, които се контролират от военни хунти, както и с Либия, страна, разкъсвана между две основни съперничещи си фракции. Централноафриканската република също има близки отношения с Русия и според съобщенията обсъжда споразумение за разгръщане на руска военна база.

Но не само Русия има своите интереси в Африка. Така китайската инициатива "Един пояс, един път“ финансира заеми за африканските страни. В момента обаче Китай има само една база в Африка – в Джибути.

Иран също е друг играч в региона, подкрепящ "Ислямското движение на Нигерия“ и суданското правителство, което води гражданска война срещу бунтовнически групировки. Миналата година иранският президент Ебрахим Раиси посети Кения, Уганда и Зимбабве, за да засили връзките и с трите страни.

Някои експерти отбелязват, че популисткото, антизападно движение в африканските страни е органично (дори ако е частично подхранвано от Китай и Русия и експлоатирано от военни хунти) и е фокусирано върху дългогодишни оплаквания от бившите западни колониални сили.

Експертите също така отбелязват, че САЩ са разчитали в голяма степен на споразуменията за сигурност с африканските страни в Сахел и не са се фокусирали върху техните икономически нужди, което принуждава тези страни да се обърнат за помощ към Китай.

По-специално Чад, ключов западен съюзник в борбата срещу джихадистите и руското влияние в Африка, наскоро призова САЩ да изтеглят войските си от военна база в страната. А малко преди това Нигер, друг ключов западен съюзник в региона, преустанови споразумението си за сигурност със САЩ.

На този фон Русия разширява влиянието си в Африка. Така през април стана известно, че ЧВК "Вагнер“ започва първото мащабно набиране на наемници в Африка след смъртта на Евгений Пригожин.