Великобритания става все по-уязвима към заплахата от ракетни атаки и атаки с дронове след години на правителствени съкращения за спестяване на пари, подкопавайки глобалната й система за противовъздушна отбрана. Това заявиха военни и ветерани от Студената война, пише Sky News.

Изданието отбелязва, че началниците на отбраната обмислят възможността за възстановяване на способността на Великобритания да защитава критична национална инфраструктура, а именно електроцентрали, военни бази и правителствени сгради в случай на руски удари с крилати и балистични ракети.

Източници добавиха, че всеки надежден план за "интегрирана въздушна и противоракетна отбрана" ще струва милиарди лири и вероятно ще изисква увеличение на разходите за отбрана с повече от 2,5% от националния доход, обявен наскоро от министър-председателя.

"Ще може ли Обединеното кралство да защити градовете си от небето, ако бъдат ударени от залп от ракети? Не. Знае ли обществото какво да прави в случай на въздушна атака? Не... Просто казано, защитени ли сме ?Не", казва високопоставен анонимен източник от ведомството.

В допълнение, Sky News показа британски зенитни комплекти Bloodhound, които бяха въведени в експлоатация през 1958 г., но сега са в музеи.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. целият арсенал от противовъздушни ракети Bloodhound беше изтеглен от въоръжение. Въздушните бази и ескадрилите на бързите реактивни самолети бяха съкратени, за да се спестят пари, тъй като последователните премиери получаваха така наречените "дивиденти от мира“.

Когато ветеран британски техник по противовъздушна отбрана беше попитан от изданието дали смята, че Обединеното кралство вече е добре защитено, той отговори:

"Не се чу news pic 2
©
вствам като защитен, изобщо. Тъжно е... Като се има предвид какво имахме през 70-те и 80-те години на миналия век“.

Известно е, че сега военновъздушните сили на страната разполагат само с 9 фронтови ескадрили от високоскоростни реактивни самолети, включително самолети за бързо реагиране. Става дума за модерни изтребители F-35 и Typhoon. По време на Студената война обаче Великобритания разполага с 30 такива ескадрили.

Освен това страната разполага с шест разрушителя тип 45, които са оборудвани със системи за противовъздушна отбрана, но само три от тях са готови за отбрана, заедно с този, който участва в операции в Близкия изток.

Изданието подчертава, че ако има заплаха от Руската федерация, тогава Великобритания има изгодно географско положение, но си струва да се има предвид, че европейските страни също са намалили разходите си за противовъздушна отбрана.