В неделя, 19 май, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) потопиха още един военен кораб на руския Черноморски флот - миночистачът "Ковровец“. Само за 27 месеца война военните на Киев унищожиха или повредиха повече от дузина военни кораби на Москва, коментират в редакцията на американското списание Forbes.

Според автора Дейвид Акс "Ковровец“ бе потопен с помощта на двойка американски ракети ATACMS. Този боеприпас е предназначен за наземни атаки и използването му като противокорабно оръжие е доста необичайно. Това се дължи на факта, че точността на ATACMS с инерционно насочване, според повечето източници, е около девет метра от целта. Когато става въпрос за кораб, това разстояние съвсем не е достатъчно, обяснява изданието.

В същото време ATACMS M39 с обсег 160 километра и M-39A1 с обсег 300 километра разпръскват стотици суббоеприпаси с размер на граната, което компенсира липсата на точност. Те са способни да повредят горната част на кораба, но е малко вероятно да го потопят, тъй като това изисква пробиване на корпуса.

Въпреки това, ако ATACMS е била използвана за потопяването на "Ковровец“, това може да означава, че има 270-километрова версия на ракетата M48 или M57 ATACMS 300 с 200-килограмови бойни глави в допълнение към M39 и M39A1 ATACMS със суббоеприпаси

Това предполага, че M48 и M57 са по-точни, отколкото допускаха мнозина наблюдатели, и последиците са значителни. Останалите в Севастопол кораби на Черноморския флот са в обсега на M39A1, M48 и M57.

"Ако ATACMS унищожава руски военни кораби в Севастопол, трудно е да си представим, че базата ще бъде от голяма полза за руснаците“, коментира Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в Университета "Сейнт Андрюс“.

В същото време системите за ПВО С-400 в Крим, които бяха цели на ВСУ, не успяха да прехванат ATACMS. Според военния консултант Нуно Феликс руснаците нямат възможностите да противодействат на тези ракети.

Не по-малко тревожен за тях е фактът, че ATACMS може да представлява сериозна опасност за Кримския мост. Прецизността, която позволи на M48 или M57 да удари кораб, би помогнала за поразяването на мост, обяснява Фабиан Хофман, изследовател от Ядрения проект "Осло“ в Норвегия.

Има и друга логистична връзка - железопътната линия през окупираната от Русия южна Украйна. Ако Украйна успее да блокира и разруши Керченския мост, тя ще може да отреже руските войски в Крим. Тогава полуостровът ще се окаже в неизгодно положение.