Първият министър на Шотландия Никола Стърджън стартира във вторник нова кампания за независимост на страната от Обединеното кралство, съобщава Sky News.

Говорейки на пресконференция в Единбург, Стърджън разкри първия набор от нови документи, озаглавени: "По-богати, по-щастливи, по-справедливи: Защо не Шотландия?“

Настоявайки, че тя има категоричен мандат за организиране на плебисцит, тъй като мнозинството от шотландците са гласували за нейната Шотландска национална партия (SNP) на последните избори, Стърджън заяви, че Шотландия е "задържана“ под контрола на Уестминстър.

По думите й, шотландците страдат от влошаващата се криза на разходите за живот, нисък растеж и нарастващо неравенство, а всички проблеми на страната се влошават допълнително, защото Шотландия не е независима.

"Оставаме ли обвързани с икономически модел на Обединеното кралство, който ни води към относително лоши икономически и социални резултати, които вероятно ще се влошат, а не подобрят извън Европейския съюз, или вместо това вдигаме очи с надежда и оптимизъм и черпим вдъхновение от сравними територии в цяла Европа?“, попита тя.

Стърджън заяви, че сега е времето да се изложи и обсъди нов опит за получаване на независимост, като добави, че премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън няма "няма демократична власт в Шотландия и никъде морално мнозинство“.

"Брекзит ни изтръгна от ЕС и единния пазар против нашата воля с огромни щети върху търговията, жизнения стандарт и обществените услуги“, каза тя.

Първият министър предупреди още, че Шотландия, заедно с останалата част от Обединеното кралство, може да се сблъска с търговска война с ЕС, тъй като правителството на Великобритания заплашва да наруши международното право, позовавайки се на публикувания в понеделник законопроект за едностранна промяна на Северноирландския протокол, който е част от по-големия договор за Брекзит с Брюксел.

Стърджън посочи, че след като британското правителство е започнало преговори за отделяне от Европейския съюз без да отчита гласа на страната й, то сега със сигурност Шотландия ще стане независима в един момент и подчерта, че заради това настоява за втори референдум.

Такъв вот обаче трябва да получи зелена светлина от централното правителство в Лондон, но Джонсън отхвърля идеята.

Последният референдум, който попита шотландските избиратели дали биха искали да се отделят от Обединеното кралство, беше проведен през 2014 г., само две години преди историческия референдум за ЕС.

Правителството на тогавашния премиер Дейвид Камерън обеща по-добро разбиране на проблемите на шотландците в Уестминстър и "широки нови правомощия“ за шотландския парламент.

SNP, партията, която ръководи кампанията за независимост, имаше пълна увереност, че страната ще оцелее и дори ще бъде по-добре извън Обединеното кралство, подсилена от националните петролни находища в Северно море, световноизвестното малцово уиски, текстил, реактивни двигатели, и различни банкови и финансови услуги.

Но шотландците отхвърлиха отделянето от останалата част от Обединеното кралство, като малко над 2 милиона гласа (55,3%) бяха подадени за оставане в състава на Кралството, докато 1,62 милиона (44,7%) души гласуваха за независимост.

Джонсън и шотландските тори многократно отхвърляха идеята за indyref2 – както стана известно възможното гласуване – наричайки референдума от 2014 г. събитие "веднъж в живота“, което доказа, че шотландците предпочитат съюза.