Руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди повече и по-бързи доставки на оръжия за военните операции на Москва в Украйна, съобщи руското министерство на отбраната в сряда, предава Reuters.

На среща с висшето военно командване в Москва, началникът на генералния щаб Валери Герасимов, който ръководи операцията, е докладвал на Шойгу, съобщи министерството в приложението за съобщения Telegram.

"За поддържане на необходимия темп на офанзивата... е необходимо да се увеличи обемът и качеството на оръжията и военното оборудване, доставяни на войските, преди всичко оръжия“, е цитиран да казва Шойгу в изявление, публикувано в Telegram.

Тъй като Киев обвинява липсата на оръжие, руските сили постигнаха почти ежедневен тактически напредък през последните седмици по фронтовата линия в югоизточната част на Украйна.

Русия е превзела около половин дузина села в района на Донецк, като същевременно е затвърдила позиции на бойното поле в района на Харков.

Украйна рискува да загуби повече позиции, ако Западът не достави оръжия бързо, предупреди в неделя главнкомандващият ВСУ генерал-полковник Александър Сирски.

Той обяви отстъплението на войските си от села близо до Авдеевка, източноукраинска крепост, превзета по-рано тази година от Русия.