Едновременно избухване на три заболявания, засягащи дихателната система, не е наблюдавано досега, твърдят медицински експерти. Но това се случи в началото на 2024 г. със случаи на Covid, грип и респираторен синцитиален вирус (RSV), засягащи значителен процент от населението на Гърция, пише Kathimerini.

Случаите на Covid-19 нарастват от средата на ноември до нива, наблюдавани последно през лятото на 2022 г. Появата на новия подвариант JN.1, който е силно заразен в сравнение с други подварианти, и претъпканите затворени помещения през коледните и новогодишни празници, улесниха това последно огнище.

Засега националната здравна система на южната ни съседка успя да се справи със ситуацията, тъй като броят на тежките случаи, поне до 1 януари, беше ограничен.

"От 18 декември до 1 януари имахме 49 пациенти с Covid на вентилатори в сравнение със 121 през същия период на миналата година и имахме 140 обявени смъртни случая, спад от 339“, заяви заместник-министърът на здравеопазването Ейрини Агапидаки в коментари за Kathimerini.

Броят на хоспитализираните с Covid-19 обаче се е увеличил до 3483 от 18 декември до 1 януари спрямо 2924 миналата година.

Случаите на грип също се увеличават, като експертите казват, че те са били на необичайно ниски нива по време на пандемията от Covid 2020-21 г. Миналата година имаше много случаи на RSV сред децата и сега са по-малко, но експертите се тревожат за RSV, който води до леки симптоми сред повечето хора, разпространявайки се сред възрастните хора и имунокомпрометираните, където може да доведе до пневмония.

Експертите казват, че блокирането на Covid е защитило населението от излагане на други вируси, но в същото време не е позволило имунната ни система да развие резистентност към тях.