Срещу България са подадени три правни жалби, свързани с провала на ваксинационната кампания и реакцията на властите по време на пандемията, която доведе страната до най-високата смъртност от Covid-19 в Европа, научи Euractiv.

В жалбите се търси отговорност от държавата за неваксиниране на най-уязвимите от COVID-19 хора. Една жалба е подадена до националните съдилища, а втората до Европейския комитет по социални права към Съвета на Европа. Третата се отнася до решението за затваряне на училища, когато имаше безплатен достъп до ваксини.

Причината е, че хиляди българи с придружаващи заболявания – сърдечно-съдови, диабет, хронични респираторни или нефрологични заболявания или рак, както и хора над 60-годишна възраст биха могли да избегнат тежки заболявания и смърт, ако бяха ваксинирани навреме.

Въпреки че сегашното правителство ще трябва да отговаря за исковете, те са насочени към действията и бездействията на предишното управление.

"България не е осигурила приоритетен достъп до ваксини за тези групи в периода, в който достъпът до ваксини е бил ограничен, между декември 2020 г. и май 2021 г.“, се казва в жалбата, подадена до Европейския комитет по социални права от българския офис на "Отворено общество“.

Съгласно националния ваксинационен план, приет от правителството на Бойко Борисов на 7 декември 2020 г., възрастните и хронично болните са били поставени в най-късната възможна четвърта фаза на ваксинация. Те са поставени след почти всички видове държавни служители и медицински персонал и са определени "по предварително изготвени списъци“.

"Неясната формулировка, използвана в Националния план за ваксиниране, позволи да се ваксинират всякакви хора преди уязвимите хора“, обясни Адела Качаунова, директор на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет. Тя заведе делото в съда.

В съдебната жалба се подчертава, че дори след като започна масовата ваксинация, властите не са положили никакви усилия да създадат достъп на уязвимите граждани до дефицитните тогава ваксини.

В резултат на това между януари и май 2021 г. в България от COVID-19 са починали 8813 души на възраст 60 и повече години, което представлява над 80% от всички смъртни случаи, свързани с COVID-19 през този период. В жалбата се твърди, че България е нарушила правото на живот на тези уязвими хора.

Колективната жалба пред Европейския комитет по социални права касае и липсата на адекватна кампания за убеждаване на обществото в необходимостта от ваксинация.

"България не е изпълнила задължението си да информира и образова надлежно и адекватно хората, особено най-уязвимите, за значението на ваксинацията срещу COVID-19 като средство за защита“, се казва още в жалбата.

Документът настоява Европейската комисия да определи незабавни мерки от българското правителство за избягване на нови случаи на предотвратима загуба на човешки живот.

ECSR е орган на Съвета на Европа, който следи за правилното прилагане на ревизираната Европейска социална харта.

Междувременно Българският хелзинкски комитет води дело за дискриминация пред българските съдилища. Предстои решението на Върховния касационен съд.

Води се и трето дело срещу българското правителство. То е за решението за затваряне на училища и преминаване на учениците само към онлайн обучение, което беше наредено от властите през октомври 2021 г. Тогава училищата бяха единствените затворени публични институции в България, въпреки че страната вече имаше безплатен достъп до ваксини за цялото население.

До момента у нас срещу COVID-19 са ваксинирани 2 077 996 души. Според официалната статистика на страната 38 665 души са починали от COVID-19, вторият най-голям брой смъртни случаи в света след Перу.

Две деца спечелиха дело срещу България заради грешна ваксина

Две български деца също съдиха Министерството на здравеопазването за неправилно поставени ваксини през декември 2021 г.

"Грешката, допусната при ваксинирането на двете момичета, показва за пореден път хаотичния процес на ваксиниране, както и пълното пренебрегване на децата през този период“, коментира пред Euractiv Адела Качаунова, която води случая.

През декември 2021 г. баща води двете си дъщери – на 13 и 17 години – да бъдат ваксинирани. Той е убеден в ползите от ваксините; приоритет за семейството му е да получат сертификати, защото и двете момичета имат предстоящи пътувания и също искат да ходят на училище, без да бъдат тествани всеки ден.

Решили да отидат в болницата на МВР, тъй като била най-близо до дома им. Лекарят попитал бащата каква ваксина предпочитат, като обясни, че Janssen е еднодозова, а другите ваксини изискват две дози. Бащата избира еднодозовата ваксина.

Въпреки това, когато се опитва да издаде сертификат след ваксинацията, лекарят установява, че ваксината на Janssen не може да се прилага на деца. За да прикрие грешката си, той записа в регистъра, че са ваксинирани с първа доза от ваксината на "Пфайзер".

Грешката означава, че децата не могат да получат втора доза от ваксината на Pfizer, тъй като са имали цял курс на ваксинация, а смесването на ваксините Janssen и Pfizer е забранено.

Последвала проверка на здравната инспекция. От регистъра е изтрита грешната информация, но двете деца продължават да фигурират в системата като неваксинирани, тъй като софтуерът не позволява да се издаде удостоверение за деца, имунизирани с ваксината Janssen.

Здравното министерство също отказва да реши проблема и така се стига до делото. Българският съд осъди държавата за ограничаване на правата на момичетата на свободно движение и семеен живот.