Руските ракетни и дронови удари от последните часове са засегнали летището "Жуляни“ в района на Киев, съобщават масово в местните Telegram канали. Предполага се, че там може да са били разположени батареи Patriot или това да е превантивна работа на руските сили преди доставката на F-16 на Украйна.

Кметът на украинската столица потвърди ударите.

Спекулира се, че "Жуляни“ може да се използва от украинците като алтернативно летище, където е възможно да се базират F-16, доставени в бъдеще - това летище е подходящо за изтребители, които изискват по-добро качество на пистата.

Според твърдения на някои Telegram канали, които се позовават на неназовани източници в украинското командване, руските ракети са поразили 7 важни военбни обекта в Киев, сред които вносна установка за ПВО.

Съгласно последното съобщение от Министерството на отбраната на Русия, въоръжените сили на страната са нанесли "групов ракетен удар“ по летища в Украйна. Според руската сводка, са поразени командни пунктове и радарни станции, както и авиационна техника.

"Тази нощ въоръжените сили на Руската федерация нанесоха групов удар с далекобойно високоточно авиационно оръжие по цели на противника на летищата. Целта на удара беше постигната. Всички набелязани цели бяха унищожени", заявяват от МО РФ.

Добавя се, че "в резултат на удара са поразени командни пунктове и радиолокационни постове, както и авиационна техника, складове с оръжия и боеприпаси на Въоръжените сили на Украйна“.

Според спътникови снимки, между 2 и 15 май на летище Жуляни са се появили нови земни защитни съоръжения за разполагане на оборудване, пише украинският Telegram канал "ЗеРада".

От там отбелязват, че наличието на западна ПВО в района на летището се потвърждава от падащите отломки от зенитни ракети в Оболонски и Подолски квартали на Киев.