"Москва може да атакува всички военни съоръжения на Великобритания в Украйна в отговор на британски удари срещу Русия", това са заявили на британския посланик в руското външно министерство, предава ТАСС.

От ведомството са призовали "дипломата да помисли за неизбежните катастрофални последици от враждебните стъпки на страната му".

От Руското МВнР са коментирали и изявленията на британския външен министър Дейвид Камерън, отбелязвайки, че "думите му за удари срещу Русия противоречат на предишната позиция на Лондон, че ракети с голям обсег няма да бъдат използвани при атаки на руска територия".

"В резултат на това МВнР призова посланика да опровергае тези провокативни войнствени изказвания", предава руската медия.

Британският посланик в Москва Найджъл Кейси е извикан във външното министерство за официален протест, след като външният министър Дейвид Камерън заяви, че Украйна има право да използва британски оръжия, за да нанесе удар по Русия, допълва The Guardian.

Руското външно министерство заяви, че "забележките на Камерън признават, че Великобритания вече де факто е част от конфликта".

"Кейси беше предупреден, че в отговор на украински атаки срещу руска територия с британски оръжия, всички британски военни обекти и оборудване на територията на Украйна и в чужбина могат да бъдат обект на нападение", са посочили от външното министерство.