Вечерта в четвъртък се появиха кадри от атаката на руските въоръжени сили на военно летище в Днепър, информация за експлозии в района на която беше получена сутринта. В продължение на две години съоръжението многократно е ставало мишена на атаки, но тази явно се е оказала най-ефективната, пише "Рибар“.

Както отбелязват от Telegram канала, две ракети с касетъчна бойна глава засипват стоянката в западната част на летището, където бяха разположени три изтребителя МиГ-29. Някои от суббоеприпасите избухнаха в непосредствена близост до самолетите и с голяма вероятност машините са получили сериозни щети от шрапнелите.

Друга ракета удари склад в близост до паркинга, където се намира складът. На мястото на удара избухва пожар.

Едновременно с това на изток, вече на левия бряг на река Днепър, руските войски нанесоха удар по позиционния район на системата за противовъздушна отбрана С-300: унищожени са една пускова установка и кабина за бойно управление, повреден е радарът за откриване и насочване.

Всички цели са разположени на 90 км от фронтовата линия, като над всяка от тях е имало дрон. Това е абсолютен рекорд за удари от този вид с въздушен визуален контрол на обекта от началото на войната, отбелязва "Рибар“.

Telegram каналът коментира, че епизодът е още едно доказателство за нарастването на огневи, разузнавателни и организационни възможности на руските въоръжени сили. За украинците изваждането от строя на три самолета, както и на още една система за противовъздушна отбрана, е много осезаема загуба.