Процесът по делото за изплащане на пари от Доналд Тръмп на порноактриса за влияние върху изборите през 2016 г., който трябваше да започне в Ню Йорк в края на март, е отложен поне с месец заради появата на нови материали по делото, пише Associated Press.

Окръжният съдия от Манхатън Хуан Мануел Меркан разгледа исканията на защитата на Тръмп, която се оплака от липсата на време за проучване на всичките 100 000 страници материали по делото и иска процесът да бъде отложен поне с три месеца.

В крайна сметка съдът нареди 30-дневно отлагане на делото, започващо на 15 март, поради липсата на възражения от страна на прокуратурата. Така процесът срещу Тръмп по делото ще започне не по-рано от 15 април, а трябваше да започне на 25 март.

В същото време Меркан нареди страните в процеса да му изпратят необходимите документи, за да установи причината за предполагаемото забавяне от страна на адвокатите на Тръмп при прегледа на материалите по делото.

Прокурорите в Ню Йорк смятат, че през октомври 2016 г., в разгара на президентската кампания, порноактрисата Сторми Даниелс е получила под споразумение за неразкриване на информация най-малко 130 000 долара, които всъщност са били предназначени за финансиране на предизборната кампания на Тръмп. Това е престъпление, което се наказва с до четири години затвор според законите на щата Ню Йорк.

Тръмп твърди, че е невинен и е политически преследван от администрацията на президента Джо Байдън.