Популярността на САЩ като глобална сила спада в световен мащаб, особено в страните с мнозинство мюсюлмани, според доклада на Индекса за възприемане на демокрацията за 2024 г., публикуван в сряда, пише европейската редакция на Politico.

Обхващайки около 63 000 респонденти в 53 държави, индексът обобщава отношението към демокрацията, геополитиката и световните сили.

Както пише Politico, международната репутация на Америка претърпя удар от началото на 2023 г., особено в мюсюлманските страни, където непоколебимата подкрепа на Вашингтон за Израел във войната в Газа се оказа важен фактор за това.

Сега Европа се присъединява към тенденцията. "За първи път от началото на управлението на администрацията на Байдън, много западноевропейски страни се върнаха към по-скоро негативни възприятия за САЩ. Този възход и спад, от негативни нагласи към положителни [и] обратно към отрицателни нагласи, е особено рязък в Германия, Австрия , Ирландия, Белгия и Швейцария“, казва Фредерик Де Вьо, старши изследовател в компанията за проучвания Latana, която съставя Индекса.

Междувременно положителните възприятия за Китай в Азия, Северна Африка, Близкия изток и Латинска Америка продължават да растат, което довежда глобалното възприемане на Пекин до чисто положително, въпреки продължаващия европейски скептицизъм.

Русия, която се бори с огромно негативно възприятие по целия свят в първоначалните последици от военната интервенция в Украйна, също изглежда е на път към възстановяване на имиджа в повечето изследвани региони, с изключение на Европа.

"За първи път от началото на управлението на администрацията на Байдън, много западноевропейски страни се върнаха към нетните негативни възприятия към САЩ“, посочи Фредерик Де Вьо.

Колебливата популярност на Америка, съчетана с по-добрите позиции на Русия и Китай, означава, че последните сега се възприемат толкова положително, колкото и САЩ в повечето изследвани страни от Близкия изток, Северна Африка и Азия.

Повече от просто глобално състезание за популярност, нагласите, изразени в индекса, могат да повлияят на способността на правителствата да възпират или реагират на агресия от глобални сили. В Германия, например, вътрешното недоволство, свързано с нарастващите цени на енергията, подхрани протести и съпротива срещу ограниченията за вноса на руски петрол след нападението на Москва срещу Украйна през февруари 2022 г.

Разделението между глобалния север и юг се проявява, когато респондентите са попитани дали смятат, че тяхната страна трябва да прекъсне икономическите връзки с Русия заради нейното нахлуване в Украйна и дали трябва да направят същото, ако Китай нахлуе в Тайван.

Отношението изглежда е смекчено, съдейки по сравнение на резултатите от 2022 г. и 2024 г. В по-ранното проучване повече респонденти подкрепиха прекъсването на икономическите връзки с Русия, отколкото се противопоставиха в 31 държави; числото вече е 23.

Освен това, с малки изключения, мнозинството, подкрепящо прекъсването на икономическите връзки, е намаляло в повечето страни.

Докато САЩ като цяло остават най-популярни, що се отнася до обществеността, на световната сцена, започват да се показват пукнатини сред населението на някогашните верни западноевропейски съюзници, докато Русия и Китай набират популярност в други региони.