Пожар е възникнал в резервоара на Илския нефтопреработвателен завод (рафинерия) в Краснодарския край. Според службите за спешна помощ причината за пожара е падането на дрона, съобщават от ТАСС.

"Поради нападение от неизвестен дрон гори резервоарът на петролната рафинерия Илски в селище от градски тип Илски в Северски район."

По предварителни данни няма пострадали, съобщи губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратев.

"Потвърден е пожарът на нефтени резервоари в петролната рафинерия Илски в Северски район. Пожарни екипи и служители на Министерството на извънредните ситуации, състоящи се от 48 души и 16 единици техника, вече работят. По моя инструкция ръководителят на районът също е на мястото на инцидента. По предварителна информация няма жертви. Нищо не заплашва населението", написа Кондратьев в канала си в Telegram.

Ръководителят на Северски район Андрей Дорошевски заяви, че при изгарянето на резервоар с нефтопродукти не е превишена максимално допустимата концентрация на вредни вещества.

"Всичко е наред, няма превишения [на ПДК]“, заяви Дорошевски, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

Медията припомня, че в нощта срещу 3 май, след като дрон се разби в село Волна, Темрюкски район, Краснодарски край, се запали цистерна с нефтопродукти. Общата площ на пожара е 1,2 хиляди квадратни метра