"В този момент самолетът SMURD Bombardier Learjet 75 №1123 изпълни специална международна мисия, която се изразяваше в транспортиране на медицински екип за трансплантация и пренасяне на органи от България до Румъния", съобщиха от Главния авиационен инспекторат в сряда вечерта, пише News.ro

Цитираният източник посочва, че за по-малко от час екипажът на самолета е успял да транспортира от София до Яш медицинския екип и двата бъбрека, взети за трансплантация. 

"Бъбреците ще отидат при двама румънски граждани, чийто единствен шанс за нормален живот е трансплантацията. Заедно всички, участващи в изпълнението на тази мисия, сформираха екип, който направи пътуването от донора до реципиентите гладко и своевременно", добавиха от Главния авиационен инспекторат на Румъния. 

Донорска ситуация, реализирана от медицински екип на УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ", с координатор д-р Мая Младенова, ще даде шанс за живот на двама румънски пациенти, нуждаещи се от трансплантация на бъбрек, съобщиха от ИА "Медицински надзор" късно снощи.