Кремъл вероятно ще засили отново своята кампания за рефлексивен контрол, насочена към вземането на решения от Запада, използвайки ядрени заплахи и дипломатическа манипулация. Това пишат от базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW) в последния си доклад, предава РБК-Украйна.  

Според анализаторите на мозъчния тръст, рефлексивният контрол е ключов елемент от руския инструментариум за хибридна война. Тази тактика се основава на формиране на мнението на противника чрез целенасочена реторика и информационни операции, така че с течение на времето той доброволно да предприеме действия, които са в полза на Русия.

Русия често използва тази концепция под формата на дрънкане на ядрени оръжия по време на пълномащабната си инвазия в Украйна, за да принуди Запада да спре да предоставя военна подкрепа на Киев, пише ISW.

Анализаторите отбелязват, че руските официални лица са сред най-важните елементи в усилията на Русия да използва ядрената реторика като форма на рефлексивен контрол. Руските официални лица последователно свързват ученията за ядрена готовност и неясните заплахи за ядрено отмъщение с основните политически решения на Запада по отношение на войната в Украйна.