С песента "Ово йе Сърбия“ (това е Сърбия), докато се развяваха сръбските знамена, завърши големият митинг на сърбите от северната част на Република Косово в Косовска Митровица, където се събраха над 10 000 души, пише белградската "Политика“.

В най-голямата си акция в Косово, сърбите, събрани при Паметника на цар Лазар, заявиха, че са сами, че искат да останат в своите домашни огнища и че искат мир и стабилност.

Председателят на Сръбската листа Горан Ракич заяви, че те са се събрали днес, за да изпратят послание към Прищина и международната общност по-силни и по-единни от всякога:

"Достатъчно. Достатъчно извъртания, тормоз, потисничество и лишаване от права на сърбите в Косово и Метохия“, заяви лидерът на косовските сърби.

Заместник-председателят на Сръбската листа Игор Симич помоли сърбите да издигнат знамената си, за да ги видят всички, защото казва, че в Прищина казват, че в Косово няма сърби, че има не повече от няколко дузини от тях.

Представителите на Сръбската листа преди това поканиха всички сърби на мирно и демократично събрание и да дойдат на него със сръбски знамена, за да покажат, че тяхната страна е Сърбия и техният президент е Александър Вучич.

Атмосферата в града, който е украсен със сръбски трикольори, както всички други места на север, е празнична, от радиостанцията на трибуната на площада до паметника на княз Лазар се излъчват сръбски песни, граждани, пристигащи от други места в северната част на Република Косово, носят сръбски знамена.

Има и голям брой местни и чуждестранни медии, които следят този митинг, който беше обявен като мирен протест поради последните действия на Прищина и от който ще бъде повторено искането за прилагане на Брюкселското споразумение, което предвижда създаването на автономия на сръбските общини.

Кметовете на четири общини в северната част на Косово и Метохия официално потвърдиха оставките си в неделя.

Както беше обявено, тази сутрин се проведоха извънредни сесии на събранията в четири общини в северната част на Косово и Метохия, където кметовете на Лепосавич, Северна Митровица, Звечан и Зубин Поток официално подадоха оставки от длъжностите си.

На същите сесии председателите на общинските събрания, както и съветниците в местните парламенти подадоха оставки от мандатите си.

Представителите на сърбите в северната част на Република Косово решиха в събота да напуснат всички политически институции на Прищина заради последните ходове на косовските власти и нарушаването на споразумението от Брюксел, докато Прищина не оттегли решението за пре-регистрация на регистрационни номера и формира Асоциацията на сръбските общини, както и докато започне да спазва и други споразумения, постигнати в рамките на диалога между Белград и Прищина.

На срещата в община Звечан всички командири и полицейски ръководители свалиха униформите си пред камерите.