Сръбският президент Александър Вучич изпрати писма до лидерите на ЕС и поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради провокативните действия на властите в Република Косово. Това съобщи в обръщение Александър Вучич.

По-рано в петък "Службата за Косово и Метохия" към сръбското правителство съобщи, че силите за сигурност са нахлули и затворили институциите на самоуправление и институциите на косовските сърби в община Печ в село Гораждевац, общностите на Изток в село Осоян и Клина, в село Видане в югозападната част на областта. 

Съобщава се, че по време на операцията те са извършили претърсвания и са извикали ръководителите на сръбските общински власти за "информационен разговор“ и са затворили клиники и аптеки.

Както подчертава Вучич, "става дума за умишлено извършвано от Прищина етническо прочистване и създаване на невъзможни условия за живот на сърбите в региона, по-специално това се отнася до действителната забрана за използване на сръбския динар в Косово".

В писмата той изброява "едностранни стъпки за ескалиране на ситуацията в провинцията, предприети от косовските власти през последните две години и половина.

"Република Сърбия подава заявление за провеждане на специално заседание на Съвета за сигурност на ООН, защото знаем, че това не е краят", заявява Вучич и добавя, че сръбският специален представител в организацията ще подаде необходимото заявление в понеделник, 5 февруари.

Както политическото движение на косовските сърби, Сръбска листа, заяви през януари, "решението на Централната банка в Прищина да направи еврото единствената валута в обращение в републиката е опит да се прогонят сърбите от тази територия без оръжия".

Първият вицепремиер и външен министър на Сърбия Ивица Дачич посочи, че през последната година 13 процента от сърбите са напуснали Косово поради терор и натиск от косовските албански власти в Прищина. Общият брой на сърбите в региона се оценява на 100-110 хиляди души.