Косовският министър-председател Албин Курти отново призова сръбския президент Александър Вучич да подпише споразумението от Брюксел с посредничеството на ЕС по време на срещата в Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, но Вучич отказа и беше смъмрен от председателя на Съвета за прекъсване и викове в залата, пише Euractiv.

Вучич поиска да говори в съвета, след като Централната банка на Косово наскоро публикува разпоредби, според които еврото е единственото законно платежно средство в страната и че всяка друга чуждестранна валута не може да се използва във финансовата система на страната, освен при определени обстоятелства.

Решенията предизвикаха недоволството на Белград, който възрази, че някои косовски сърби продължават да получават плащания от Сърбия в динари и да използват чуждестранната валута на местно ниво. В резултат на това Европейският съюз и няколко държави членки осъдиха това, което те наричат "едностранен" ход от страна на Косово, който рискува да доведе до по-нататъшно изостряне на отношенията между двете страни.

В отговор на твърденията, че Косово е взело едностранни решения при прилагането на правилото за единната валута, Курти заяви, че двамата лидери биха могли да подпишат споразумението от Брюксел като демонстрация на "двустранни действия".

Въпреки няколкото призива да подпише документа, Вучич не прие предложението му. Това се случва след няколко отказа да подпише документа, докато ЕС настоява, че само устното споразумение е правно обвързващо.

Въпреки това през декември сръбският министър-председател Ана Бърнабич изпрати писмо до Брюксел, в което официално потвърди, че не счита Брюкселското или Охридското споразумение за правно обвързващо и няма да спазва много от неговите точки.