Говорителят на Европейската комисия Петер Стано потвърди, че специалният пратеник на ЕС за диалог Мирослав Лайчак е поканил Белград и Прищина на среща на 27 февруари в Брюксел, за да обсъдят регламента на Централната банка на Косово относно отмяната на динара и нарече поведението на главния преговарящ на Прищина Бесник Бислими "неприемливо" след обвиненията, които отправи срещу Лайчак, предаде Tanjug.

"Надяваме се, че  Бислими ще оцени усилията, вместо да обвинява несправедливо служители на ЕС. Подобно поведение е неприемливо", е заявил Стано в изявление, предоставено на сръбската агенция. 

Стано добавя, че писмото с покана на Лайчак не уточнява кой трябва да представлява Белград и Прищина на срещата и заяви, че е оставено на страните да решат това. 

Миналата седмица върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел имаше срещи в Мюнхен с президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на Косово Албин Курти, където беше обсъден този въпрос. В резултат на тази среща специалният пратеник Мирослав Лайчак покани двете страни да дойдат в Брюксел на 27 февруари, допълва Стано.

По този начин той отговори на обвиненията на Бислими към Лайчак, че нарушава принципите, които самият той е поставил, според които нито една тема в диалога не може да бъде поставяна на дневен ред без предварителното съгласие на двете страни.