Успешният удар с дронове на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по авиобаза Кущевска в Краснодарския край на Русия ще намали възможностите на московската военна авиация да нанася удари по фронтовата линия. Това се казва в ежедневния доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

На 27 април беше съобщено, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е използвала дронове, за да атакува авиобаза Кущевска, както и петролните рафинерии Илски и Славянски в Краснодарския край на Руската федерация. Руските военни съобщиха, че са свалили 66 БпЛА, което показва мащаба на атаката.

Според британското разузнаване в авиобаза Кущевска са разположени редица руски самолети, включително Су-34 и Су-35. Те се използват ежедневно в ударни операции срещу предни позиции на ВСУ, включително с използване на управляеми бомби. Видео показва няколко комплекта такива снаряди, унищожени в склад във въздушната база.

Руските самолети от Кущевска и няколко други въздушни бази обикновено изпълняват от 100 до 150 полета на ден, като значителна част от тях изстрелват боеприпаси по цялата фронтова линия в Украйна на фона на опитите на военните на Москва да постигнат пробив единствено чрез огнева мощ, се казва в доклада на британското разузнаване.

"Способността на Украйна да осакатява руските тактически самолети, особено използването на управляеми бомби, е от ключово значение за по-широката защита на фронтовата линия. Този успешен удар вероятно ще доведе до по-нататъшно разпръскване на руските самолети, както и до пренасочване на средства за противовъздушна отбрана за запълване на пропуски“, отбелязват от Министерството на отбраната в Лондон.