Руските отбранителни заводи произвеждат оръжия с невиждата в историята скорост. Това подчерта държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в рамките на провеждащия се в Саудитска Арабия Световен икономически форум, става ясно от съобщение, публикувано на официалната интернет страница на американското външнополитическо ведомство.

"Ако погледнете какво направи Русия през последната година по отношение на производството на боеприпаси, ракети, танкове и бронирани превозни средства, ще видите, че тя ги е произвела по-бързо от когато и да било в съвременната история, включително по време на Студената война. Как успя да направи това? Благодарение на доставките на значителни обеми на микроелектроника, оптика, главно от Китай“, обясни Блинкен.

По думите му Руската федерация не би могла да увеличи скоростта на производството на оръжие до такава степен без помощта на Китай.

"70% от машинните инструменти, 90% от микроелектрониката идват от Китай. Сега това са артикули с двойно приложение, но ние много ясно знаем накъде отиват. Това позволява на Русия да продължи агресията си срещу Украйна, следователно тя продължава войната, на която Китай казва, че иска да сложи край“, допълни първият дипломат на Вашингтон.

Той също така отбеляза, че Западът трябва да направи всичко възможно действията на Русия срещу Украйна да се превърнат в стратегическо поражение за Москва.

"Русия трябваше да положи много усилия, за да се опита да заобиколи контрола върху износа и санкциите. Тя преориентира икономиката си по начин, който не е устойчив. Може да работи в краткосрочен план, но не може да бъде устойчив в дългосрочен. И като цяло Русия е по-слаба икономически, по-слаба във военно отношение, предвид унищожаването на много от нейните сили и по-слаба дипломатически в по-голямата част от света - не в целия свят, но в значителна част от него“, увери Блинкен.