В близко бъдеще Сърбия ще бъде изправена пред заплаха за националните си интереси, това предупреждение публикува президентът на страната Александър Вучич на страницата си в Instagram, предава РИА Новости.

"Сега не ми е лесно да кажа какви новини получихме през последните 48 часа. Те пряко заплашват жизненоважните национални интереси на Сърбия и Република Сърбия. През следващите дни ще информирам народа на Сърбия за всички предизвикателства, които ни предстоят. Ще бъде трудно, както никога досега", написа той.

Вучич не обясни какво точно представлява опасност за Сърбия.

Както предполага босненското Радио Сараево, президентът може да е имал предвид решението на върховния представител в БиХ Кристиан Шмид да промени избирателното законодателство на Босна и Херцеговина. Според друга версия на журналисти, Вучич може да е получил информация, свързана с присъединяването на Косово към Съвета на Европа.

Кристиан Шмид многократно е предизвиквал недоволство сред представителите на Република Сръбска в рамките на Босна и Херцеговина. Сърбите не признават правомощията на върховния представител, посочвайки, че Шмид няма разрешение от Съвета за сигурност на ООН. Във вторник ръководителят на Република Сръбска Милорад Додик отказа да приеме поправките на върховния представител в изборното законодателство.