Европейският съюз призова Косово да се "въздържа от едностранни действия" след нападенията и решението за затваряне на сръбските общински институции, които функционират като паралелни структури на косовските сърби. Това посочва в изявление говорителят на Европейската служба за външни работи Петер Стано. 

Той заявява, че ЕС реагира "с голяма загриженост" на действията на полицията срещу сръбските институции в общините Драгаш, Печ, Изток и Клина, както и офиса на неправителствената организация "Център за мир и толерантност" в Прищина.

"Внезапното затваряне на тези офиси ще има негативно въздействие върху ежедневието на общностите на косовските сърби, тъй като ще ограничи достъпа им до основни социални услуги, предвид липсата на алтернатива в момента. 

Статутът на тези структури трябва да бъде решен в диалог с посредничеството на ЕС във връзка със създаването на Асоциацията на сръбските общин", посочва Петер Стано.

Той призова Косово да "избягва едностранни действия, които могат да доведат до увеличаване на напрежението".

През седмицата Косово обяви закриването на сръбските институции в четири общини, които функционираха като паралелни общински власти до косовските, и бяха иззети документи от техните помещения. 

Напрежение предизвика и началото на въвеждането на еврото в общини, където живеят много етнически сърби.