Сърбия е близо до подписване на сделка за закупуването на 12 френски многоцелеви изтребители Rafale, обяви сръбският президент във вторник, което ще отбележи преминаване от традиционния военен доставчик Русия, пише Associated Press.

Вучич говори по време на двудневното си посещение в Париж и след разговори с френския президент Еманюел Макрон, както и с представители на френската отбрана, включително производителя на Rafale Dassault Aviation.

Сръбският президент отбеляза, че е имал много добър разговор с Макрон в понеделник вечерта, който е продължил повече от три часа, и че са "постигнали конкретни споразумения относно закупуването на изтребителите Rafale".

По думите му, договорите ще бъдат подписани през следващите два месеца в присъствието на Макрон, като добави, че покупката на съвременните самолети ще разшири драстично военното и друго сътрудничество между двете държави.

Финансовите подробности за потенциалната сделка не са обявени, но проправителствените сръбски медии я оцениха на около 3 милиарда евро за целия пакет.

Сърбия обмисля закупуването на новите изтребители Rafale повече от две години, откакто съседният балкански съперник Хърватия закупи 12 употребявани бойни самолета от същия тип за около 1 милиард евро.

Потенциалното придобиване на изтребители Rafale би позволило на Сърбия да модернизира военновъздушните си сили, състоящи се основно от съветски изтребители МиГ-29, както и остарели югославски бойни самолети.

Русия е традиционен доставчик на военни самолети, включително бойни хеликоптери, за Сърбия, която отказа да се присъедини към международните санкции срещу Москва за нейното нахлуване в Украйна.

Бързото въоръжаване от сръбската армия тревожи някои от нейните съседи след кървавото разпадане на бивша Югославия през 90-те години. Сърбия, кандидатка за членство в ЕС, е почти изцяло заобиколена от страни членки на НАТО.

Критиците на западното въоръжаване на Сърбия казват, че продажбата на съвременни френски самолети може да насърчи Вучич евентуално да се намеси военно в съседно Косово, бивша сръбска провинция, която обяви независимост през 2008 г., която Сърбия не признава. Популисткият сръбски лидер отправи няколко подобни завоалирани заплахи през последните месеци.

По време на разговорите му с Макрон в Париж двамата са обсъдили и тлеещото напрежение в Косово, както и сътрудничеството в областта на ядрените технологии и евентуалното изграждане на АЕЦ в Сърбия.