Доскоро 38-ми изтребителен авиопол на ВВС на Руската федерация, базиран във военновъздушната база Белбек край Севастопол, се справяше доста добре във войната срещу Украйна. Тази седмица обаче ситуацията се промени драматично, коментират в редакцията на американското списание Forbes.

След като самолетите Су-27 от 38-ми полк "избягваха“ сериозни щети в продължение на 25 месеца на война, сега понясят първите си загуби. Вероятно тази седмица руснаците ще преброят два по-малко от приблизително 20-те самолета си Су-27П и Су-27СМ от 1980-те и 90-те години, на които летят отново от 2021 година. За една от тези загуби обаче са си виновни самите те, подчертава изданието.

"Масираната украинска ракетна атака в неделя, която удари четири руски военни кораба и военноморския щаб в Севастопол, също удари Белбек. Според Украинския център за отбранителни стратегии, някои от 40-те изстреляни крилати ракети Storm Shadow и "Нептун“ са поразили цели на 38-ми полк. Атаката доведе до унищожаването на един изтребител Су-27 и повреждането на други два“, се казва в материала.

Ако тези данни се потвърдят, това ще е първата загуба на Су-27 за руската армия от началото на войната в Украйна през февруари 2022 година, твърдят анализаторите на Oryx. Докато изтребителите Су-30, Су-34 и Су-35 нанасят удари по украински цели, по-старите Су-27 остават настрана от боевете.

Най-забележителната операция на 38-ата досега представлява използването на Су-27 през март 2023 година за прихващането на дрон Reaper на военновъздушните сили на САЩ, патрулиращ в международното въздушно пространство над Черно море. След това самолетът изсипа гориво върху дрона, в резултат на което БпЛА се разби, а Су-27 се приземи благополучно.

"38-ми полк продължи отбранителните въздушни патрули над Севастопол, очевидно опитвайки се – и очевидно не успявайки – да спре честите украински ракетни атаки срещу главната база на Черноморския флот в Крим. Украински ракети и безпилотни катери удариха повече от дузина руски кораби от около три десетки единици на Черноморския флот, които са действали преди широкомащабната война“,се казва в статията.

Една от загубите на Су-27 обаче е дело на самите руснаци. В четвъртък, 28 март, или малко преди това руска част за противовъздушна отбрана откри огън по свой самолет в окупирания Крим. Руски Су-27, излитащ от летище Белбек, бе свален. Видео, обиколило социалните мрежи, показва как самолетът пада и гори. Съобщава се, че пилотът е катапултирал и е оцелял.

"На руснаците може да им е трудно да компенсират загубите си от Су-27. В руския арсенал са останали само около 40 основни Су-27, тъй като новите Су-30, Су-34 и Су-35 се превърнаха в доминиращи типове. Съобщава се, че всички по-стари Су-27, които руснаците са поставили на склад, са били подложени на силна корозия“,обобщава изданието.