Великобритания предаде на въоръжените сили на Украйна 14 танка Challenger 2. Но танковете са твърде тежки, нямат защита и се нуждаят от твърде много подкрепа, пише Forbes.

82-ра бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е единственият ползвател на тези танкове.

13 от тези танкове Challenger 2 остават във ВСУ, след като един от тях е унищожен от руските войски край Работино по време на боевете в края на миналото лято. "Четириместният британски танк обаче не е подходящ за Украйна. Има основание да се смята, че Лондон е предложил тези 14 Challenger 2 просто за да насърчи други страни от НАТО да дарят своите по-модерни танкове: Leopard 2, Strv 122 и M-1", предполагат от Forbes.

Според украински военни, двигателят на танка с мощност 1200 конски сили е недостатъчен за теглото му, което е 71 тона. Освен това Challenger 2 често засяда в меката почва на Украйна и трябва да бъде теглен от други Challenger или инженерна техника. И в битка, когато тегленето не винаги е възможно, заседналият Challenger 2 става уязвим.

Американското издание допълва, че Challenger 2 на въоръжение във Великобритания винаги е имал допълнителна броня отстрани на корпуса и долната челна плоча. И има защо: именно на тези места основният Challenger 2 е най-уязвим. Но ВСУ никога не са получили тези допълнителни комплекти броня, вероятно защото допълнителните три тона тегло биха направили този танк още по-малко подвижен на мека земя.

Вместо това украинците са добавили лека решетъчна броня към най-уязвимите места на своите Challenger 2.

120 мм оръдие на L30 Challenger 2 също е проблем. За разлика от гладкоцевните оръдия на съвременните западни танкове, L30 е нарезно. Неговите боеприпаси са несъвместими с други танкови снаряди, така че украинците трябва да поддържат отделна логистична система, само за да поддържат огневата мощ на 13 -те Challenger 2.

"Докато животът на гладкоцевно танково оръдие L44 е до 1500 изстрела, нарезното оръдие L30A1 се износва след 500 изстрела. Това е особено проблематично, тъй като 82-ра бригада, очевидно загрижена за затъването на танковете си в калта, ги държи на няколко километра от фронтовата линия и ги използва като мобилни гаубици" се отбелязва в материала на изданието.

От Forbes заключават, че тези танкове не са ефективни в арсенала на ВСУ, защото едва ли си струва усилията за поддържането и въоръжаването им.