Естонските власти ще създадат система за наблюдение на безпилотни летателни апарати (БпЛА) и ще разположи 15 радара в окръг Ида-Виру на границата с Русия, съобщава вестник Postimees.

"Днес около 70% от речната граница [с Руската федерация в района на Нарва] е покрита с оборудване за наблюдение, но това не е достатъчно. Това не дава на граничните служители пълен преглед на случващото се на границата. Ето защо ще разположим 15 нови радарни позиции в граничната зона и създадем отделна система за откриване и неутрализиране на дронове“, каза Тарво Крууп, оперативен ръководител на граничната префектура Ида-Виру.

Според естонския служител, за да се укрепи границата, властите на страната ще бъдат принудени да закупят в полза на държавата няколко парцела, които са общинска собственост. Той също така подчерта, че едно от "подходящите места“ за наблюдение на дронове ще бъде мястото, където преди това имаше паметник на танка Т-34 в чест на освобождението на Нарва през 1944 г. от войските на Нацисткия Вермахт от съветските войници. Паметникът бе демонтиран през август по решение на естонското правителство.