Венеция ще стане първият голям град в света, който ще изисква входна такса. С това нововъведение градската администрация се опитва да намали свръхтуризма, пише The Guardian.

След години на разработка, Венеция ще започне да налага входни такси за влизане в града в четвъртък. Според изданието Венеция ще бъде първият голям град в света, който ще предприеме подобна инициатива.

Защо има входна такса?

Венеция се "пристрасти" към масовия туризъм през 60-те години на миналия век и оттогава броят на посетителите е нараснал до такова ниво, че привлича средно по 40 000 души на ден през най-натоварените периоди от годината, според градския съветник по туризма Симоне Вентурини.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро заяви, че иска да направи града отново "годен за живеене“, тъй като увеличената туристическа активност оказва натиск върху крехката лагуна и отблъсква жителите далеч от главния остров.

Но последният натиск за иновации идва, след като миналата година ЮНЕСКО заплаши да добави Венеция към списъка си със застрашени обекти на културното наследство, позовавайки се на масовия туризъм и покачващите се водни нива поради изменението на климата.

Колко струва и кой трябва да плати?

Входната такса за Венеция е 5 евро. Въпреки че, когато тази идея беше предложена за първи път, се предвиждаше взятка от 10 евро.

Само еднодневните екскурзии трябва да плащат. Освобождават се от заплащане жители, пътници, студенти и деца до 14 години, както и туристи с нощувка.

Критиците на схемата на свой ред смятат, че 5 евро едва ли ще откажат много хора.

Колко сериозни са санкциите за неплащане?

Според изданието глобите варират от 50 до 300 евро.

"Не се притеснявайте, никой няма да бъде арестуван за неплащане на таксата“, заяви говорителят на Съвета.