Страните от НАТО подкрепят Украйна, важно е блокът да не воюва с Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц на пресконференция с британския премиер Риши Сунак.

"Германия и Великобритания са заедно на страната на Украйна – да осигурят подкрепа, за да може Украйна да се защитава, също така е важно ние, страните от НАТО, да не воюваме с Русия“, добави той.

Шолц приветства решението на САЩ да деблокират военната помощ за Въоръжените сили на Украйна. "Искам да стане ясно, че решението на Съединените щати не освобождава Европа от задачата да разшири още повече нашата подкрепа за Украйна“, добави Шолц.

Според него европейските страни "трябва да вземат необходимите решения пропорционално на своята икономическа мощ“. "Ние ще продължим тясно да координираме действията си по съвместни проекти, по обучение на украински военен персонал, както и за укрепване на отбранително-промишлената база на Украйна“, добави ръководителят на германския кабинет.

Канцлерът беше попитан и дали новата американска помощ ще промени позицията му относно ракетите Taurus. Преди това Шолц многократно е отхвърлял възможността да ги изпрати в Украйна. Според него ефективното използване на такива ракети изисква участието на германски войски и това е точно границата, която той не иска да преминава. "По отношение на оръжейната система, която споменахте, мнението ми няма да се промени“, заяви Шолц, припомняйки, че Германия вече е на второ място по отношение на помощта за Украйна.