Парламентарната фракция на Свободната демократическа партия (СвДП), която е част от управляващата коалиция на Германия, се обяви за демонтаж на газопровода "Северен поток 2“. Това се посочва в програмния документ на либералите, приет на срещата в Бремен, извадки от който цитира агенция DPA в петък.

"Като свободни демократи изискваме демонтирането на "Северен поток 2“, както и бързото разработване на концепция относно правни, технически и екологични гаранции“, се казва в документа. Фракцията на СвДП също призова за намаляване на покупките на всички енергоносители и суровини от Русия и Беларус възможно най-скоро, доколкото икономическата ситуация в Германия позволява.

Либералите уверяват Украйна в продължаващата подкрепа и подчертаха, че действията на Русия и в бъдеще трябва да бъдат посрещани с икономически санкции. Те смятат, че ограниченията имат ефект и ефектът "вече се вижда“. "Ние настояваме за разширяване на санкциите срещу членове на руското ръководство и се застъпваме за експулсирането [от ЕС] на членовете на семействата на лица в санкционния списък и лишаването им от визи“, се казва в документа. "Ако отделни страни, включително кандидати за присъединяване към ЕС, заобикалят санкциите или дори доставят оръжия на Русия, то това не може да остане без последствия и възражения. Ако страните - кандидати за присъединяване към ЕС заобикалят санкциите, тогава те трябва да бъдат лишени от помощта, която се оказва преди влизането“, се казва в текста.