Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, в коментар по повод фалитите на две големи американски банки в последните дни, заяви, че страната е заплашена от нова Велика депресия, но много по-голяма и мощна от тази през 1929 година, пише Newsweek.

Тръмп публикува съобщенията в своята социална медийна платформа Truth Social, като обвини за ситуацията икономическата политика на президента Джо Байдън, добавяйки, че на хоризонта се задават нови финансови бедствия.

"С това, което се случва с нашата икономика и с направените предложения за най-голямото и най-глупавото увеличение на данъци в историята на САЩ“ написа бившият президент. "Джо Байдън ще остане като Хърбърт Хувър на съвременността.Ще имаме Велика депресия, но много по-голяма и мощна, отколкото през 1929 година. Като доказателство, банките вече започнаха да се сриват“.

SVB, водещата финансова институция за "старт-ъп“ бизнес в Съединените щати, се срина в петък, след като несигурността около рисковите й инвестиции доведе до масово изтегляне на  депозити. Някога 16-ата по големина банка в страната с над 200 милиарда долара активи само преди няколко месеца, сега е поета от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), която работи за продажба на търг на нейните активи и изплащане на вложителите на техните финансови средства.

Комуникационният екип на Тръмп също излезе с изявление за Fox News Digital няколко часа след публикацията му в Truth Social, повтаряйки твърдението, че сривът е причинен от политиката на демократите.

"Излезлите извън контрол демократи и администрацията на Байдън патетично продължиха да се опитват да обвинят президента Тръмп за своите провали с отчаяни лъжи, като шпионските балони на ККП (Китайската комунистическа партия), дерайлирането на влака в Източна Палестина и сега колапса на SVB“, заяви говорителят на Тръмп Стивън Чуенг пред изданието.

След колапса в петък, гравитиращите около Демократическата партия експерти изразиха мнение, че той е дългосрочен резултат от законопроект, подписан от Тръмп през 2018 г., който намалява регулациите за банки от средно ниво и регионални банки, като SVB. Законопроектът позволява на банки с активи над 250 милиарда долара да избегнат задължителния надзор от страна на Федералния резерв, който контролира тяхната стабилност, в сравнение с предишния лимит от 50 милиарда долара активи, който беше определен след Голямата рецесия. Промените бяха лобирани от мнозина във финансовия сектор, включително главния изпълнителен директор на SVB Грег Бекер.

Твърденията за дерегулациите на Тръмп бяха повторени от различни финансови експерти, както и от демократи в Конгреса като Александрия Окасио-Кортез и Кейти Портър, последната от които заяви, че работи върху законодателство за отмяна на законопроекта на Тръмп от 2018 г. Изявлението на Чуенг пред Fox News Digital беше специално направено в отговор на запитване относно тези твърдения.