Нивото на одобрение на работата на президента Джо Байдън сред американците потъна до 38% на фона на банковата криза, която се разрази в страната. Това показват данните от анкета, публикувани в четвъртък от Associated Press.

Според проучването рейтингът на одобрение за работа на Байдън е спаднал почти до най-ниското ниво за целия му мандат в Белия дом. За сравнение: през февруари работата на Байдън беше подкрепена от 45% от анкетираните, 41% - през януари.

На 10 март Министерството на финансовата защита на американския щат Калифорния обяви фалита на Silicon Valley Bank (SVB). Един от водещите технологични кредитори в Силициевата долина фалира за по-малко от два дни. Както отбелязва CNN, това е най-големият фалит на банка в Съединените щати след финансовата криза от 2008 г. SVB беше поставен под управлението на Федералната комисия за гарантиране на депозитите. 12 март беше последван от фалита на New York Signature Bank.

Само около една четвърт от американците казват, че икономиката на САЩ е в добро състояние или че страната се движи в правилната посока, показва проучването. Тези числа също са се колебали съвсем леко през последните няколко месеца.ю

Оценките на начина, по който Байдън се справя с външната политика (39%) и изменението на климата (41%), са почти наравно с общите му рейтинги на одобрение. Седемдесет и четири процента от демократите и 9% от републиканците одобряват Байдън по отношение на външната политика, докато 67% от демократите и 17% от републиканците одобряват справянето му с изменението на климата.