Президентът на САЩ, в периода 2017-2021г. Донал Тръмп  беше обвинен  от съдебните заседатели в Манхатън. Тка той влезе в историята като първия президент, действащ или бивш, срещу който са повдигнати наказателни обвинения, пише Тhe Hill.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Обвинението идва, след като окръжният прокурор Алвин Браг започна разследване за участието на Тръмп в организирането на тайни плащания на звездата от филми за възрастни Сторми Даниелс по време на кампанията му през 2016 г.

Обвиненията, взривоопасни във всеки контекст, са отправени още повече, защото Тръмп отново се кандидатира за Белия дом през 2024 г. и  води с огромна преднина  в зараждащата се надпревара за номинация на Републиканската партия. 

Ето пет извода от необикновеното развитие на събитията.

Повдигнати са обвинения, но подробностите са неясни

Обвинителният акт, който съдържа конкретните обвинения, ще остане запечатан, докато Тръмп не се яви в съда за повдигане на обвинение във вторник, освен ако Браг умишлено не поиска от съдия да го разпечата по-рано.

Подробностите остават неясни, но източник, запознат с производството, потвърди пред The ​​Hill, че то включва престъпление.

Браг проучва тайно плащане от 0 000, което посредникът на Тръмп, Майкъл Коен, е направил на Даниелс през октомври 2016 г., само седмици преди президентските избори. 

Тайното плащане само по себе си е законно, но външни за процеса правни експерти предполагат, че обвинителният акт вероятно ще се съсредоточи върху обвинения за фалшифициране на бизнес записи. Прокурорите първо трябва да покажат, че Тръмп, с намерение за измама, е участвал лично в неправомерното определяне на възстановяването на средства като правен разход.

Това все още се равнява на престъпление според закона на Ню Йорк, носещо до една година затвор по всяка точка. 

Но включването на обвинение в тежко престъпление предполага, че прокурорите смятат, че могат да направят случай, обвързвайки фалшифицирането на записа с друго престъпление, увеличавайки максимално присъдата с до четири години затвор за всяко обвинение.

Тръмп е признал плащането на Даниелс, но отрича твърдението й, че двамата са имали сексуални отношения. Адвокатите на Тръмп също твърдят, че той е направил плащането, за да защити от невярната информация брака си. Те твърдят, че той не е направил плащането, за да повлияе на изборите, както намеква Браг за да може да поиска обвинения в престъпление. Прокурорът, така намекяа, че плащанията са нарушили по някакъв начин законите за президентската кампания. 

Тръмп ще бъде в съда следващата седмица

Той трябва да бъде изправен пред съда в Долен Манхатън във вторник, така че обвиненията срещу него да могат да бъдат прочетени на глас.

Един от адвокатите на Тръмп, коментирайки преди повдигането на обвинителния акт, заяви, че Тръмп планира да се предаде на властите.

"Няма да има противопоставяне в имението Мар-а-Лаго във Флорида, сикрет сървис и офиса на прокуратурата в Манхатън“, коментира адвокат Джо Такопина пред New York Daily News по-рано този месец.

Стандартната процедура показва, че Тръмп ще предостави пръстови отпечатъци, преди да бъде освободен за процеса.

Обвиняемите с бели якички обикновено са с белезници, докато влизат в съда в Долен Манхатън, за да им бъдат повдигнати обвиненията, когато официално се признават за виновни.

Според репортажи от  The Guardian , Тръмп преди това е заявил на близките си, че иска да бъде с белезници, когато се яви на обвинението, вярвайки, че това ще бъде по-голяма демонстрация на сила.

Въпреки по-ранните признаци от правния екип на Тръмп, че бившият президент, жител на Флорида, планира да пристигне за обвинението, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис заяви, че държавата "няма да съдейства при искане за екстрадиция“.

Офисът на Браг информираха, че са се свързали с адвоката на Тръмп, "за да координират предаването му на прокуратурата в Манхатън за повдигане на обвинение“.

Тръмп и съюзниците му виждат политическо преследване

Доналд Тръмп и неговата политическа орбита бързо заклеймиха обвинителния акт като политически мотивирано усилие да се провали кампанията на Тръмп през 2024 г.

"Вярвам, че този лов на вещици ще има огромен обратен ефект върху Джо Байдън. Американският народ осъзнава какво точно правят радикалните леви демократи тук. Всеки може да го види. Така че нашето движение и нашата партия – обединени и силни – първо ще победят Алвин Браг, а след това ще победим Джо Байдън“, заяви Тръмп в изявление.

Тейлър Будович, говорител на поддържаната от Тръмп Super PAC, твърди, че "политическите елити и силните посредници“ са обединени в опит да спрат Тръмп да се върне в Белия дом.

А адвокатите на Тръмп, които го представляват по делото в Манхатън, обещаха "енергично да се борят“ с обвиненията в съда.

Няколко от потенциалните съперници на Тръмп в първичните президентски избори през 2024 г. също скочиха в негова защита, осъждайки обвинението като политически мотивирано.

ДеСантис, може би най-страховитият съперник на Тръмп, нарече обвиненията "неамерикански“. Вивек Рамасвами, друг кандидат за изборите през 2024 г., предупреди, че решението ще подкопае общественото доверие и каза, че това е политизиране на съдебната система.

В следващите дни, изказванията на Тръмп ще бъдат внимателно наблюдавани. Той предизвика шум през последните седмици, когато призова поддръжниците си да протестират и предупреди за "смърт и унищожение“, ако Браг придвижи напред обвинителния акт.

Не всички демократи се радват

Въпреки че огромното мнозинство от демократите приветстваха обвинението като победа за върховенството на закона, не всички критици на Тръмп се радват. 

Шепа либерали критикуват решението като стратегическа грешка - от политическа гледна точка - тъй като случаят в Манхатън включва най-малко сериозните обвинения, пред които Тръмп е изправен в различни други разследвания. 

Тези други разследвания включват разследването на Джорджия на усилията на Тръмп да отмени резултатите от изборите през 2020 г. и проверките на Министерството на правосъдието на ролята на Тръмп в нападението на 6 януари срещу Капитолия и откриването на секретни документи в резиденцията му в Южна Флорида. 

Като се има предвид сериозността на потенциалните обвинения в тези висящи дела, някои либерали се опасяват, че решението на Браг ще подкопае всички последващи обвинения. 

"След подбуждането на бунт в Капитолия, оказването на натиск върху местните власти да отменят изборите през 2020 г., получаването на финансови рушвети от чужди сили и множество други престъпления по време на неговото президентство, е смущаващо и вбесяващо, че първото обвинение срещу Тръмп е за... Сторми Даниелс, “ заяви в изявление Адам Грийн, съосновател на комитета за кампанията за прогресивна промяна.

Някои демократи, включително конгресменът Адам Шиф, който ръководи първия импийчмънт на Тръмп, бяха силно критични към Министерството на правосъдието, че не повдигна никакви обвинения срещу Тръмп дори повече от две години след атаката на 6 януари. Грийн се присъедини към този хор. 

"Избраният комитет от 6 януари и смели лидери като Джейми Раскин свършиха работата си“, зави той. "Време е Мерик Гарланд и Министерството на правосъдието да направят своето.“

Други разследвания за поведението на Тръмп все още продължават 

Докато Ню Йорк беше първият, който повдигна обвинение, Тръмп е разследван от редица субекти в различни разследвания.

Окръжният прокурор Фани Уилис също представи доказателства пред голямо жури за опитите на Тръмп да повлияе на изборите през 2020 г. там. Интервютата на различни съдебни заседатели в панела показват, че те препоръчват обвинения за множество обвиняеми по въпроса.

Преди това Уилис блокира публикуването на доклад от голямото жури, заявявайки, че решенията за повдигане на обвинения срещу множество обвиняеми са "предстоящи“. Съдия обаче разпореди частично публикуване на доклада през февруари, който заключи, че няма широко разпространена измама в конкурса през 2020 г., което подкопава вероятния аргумент на Тръмп.

Известните мишени включват бившия адвокат на Тръмп Руди Джулиани и 16 републиканци, които са провели среща, за да осъществят фалшивия избирателен заговор, като гласуват за удостоверяване на изборите за Тръмп.

Тръмп реши да  прекрати разследването , като Уилис даде срок до 1 май да отговори.

Специалният прокурор Джак Смит наблюдава две разследвания, свързани с Тръмп, едно преразглеждане на усилията за блокиране на прехода на властта след изборите през 2020 г. и друго преразглеждане на неправилното боравене с секретни записи в Мар-а-Лаго.

Тръмп загуби няколко скорошни съдебни битки, занимаващи се с тези разследвания, със запечатани заповеди от съдии, нареждащи сътрудничество от редица хора, близки до бившия президент. Бившият вицепрезидент Майк Пенс, шефът на кабинета на Тръмп Марк Медоус и други бивши сътрудници на Белия дом получиха нареждане да свидетелстват в разследването на 6 януари. 

На Евън Коркоран, адвокатът на Тръмп в разследването Мар-а-Лаго, също бе наредено от съдия да се върне и да свидетелства в това разследване, като съдията реши, че той не може да използва привилегията адвокат-клиент, за да избегне отговорите на многобройни въпроси, зададени в предишно голямо дело външен вид на журито. В решението съдията определи, че правният съвет към Тръмп може да е бил в подкрепа на престъпление, позволявайки нарушаване на привилегията между адвокат и клиент.