Съединените щати се доближават до политическата и съдебна бездна всеки ден, тъй като бившият президент Доналд Тръмп е изправен пред обвинения за първи път в историята. Това съобщава CNN.

Каналът отбелязва, че на 22 март правният статут на Тръмп е станал още по-несигурен. "Тръмп, който отрича каквото и да е нарушение, все още не е обвинен по нито едно от делата и не е сигурно, че ще бъде повдигнато такова, но ситуацията от последните дни показва, че правни облаци се събират около него“, се казва в статията.

Медията се съмнява дали наистина е в национален интерес да се "прекрачи Рубиконът на обвинението" на бившия президент в случай, който може да бъде труден за обяснение на обществеността и няма дълбоки конституционни последици.

Кандидатурата на бившия ръководител на Белия дом за 2024 г. прави този исторически обрат още по-провокативен и ще бъде най-големият стрес тест за правните и управляващите институции на Америка.

Авторите на статията са сигурни, че "съдейки по събитията от последните дни, американците могат да очакват нов кръг от вълнения".

Обвиненията срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп може да бъдат повдигнати следващата седмица, когато самият той ще бъде призован.

По-рано The Guardian съобщи, че Тръмп е казал, че би искал да се появи с белезници в съдебната зала, ако му бъдат повдигнати обвинения.

Преди това беше съобщено, че Тръмп се опитва да използва в своя полза факта, че прокуратурата в Ню Йорк може да повдигне обвинения срещу него във връзка с плащането за мълчание, направено на звездата от филми за възрастни Сторми Даниелс.