Бившия държавен глава на САЩ Доналд Тръмп получи призовка да свидетелства под клетва пред комисията на Камарата на представителите, разследваща бунтa в Капитолия от 6 януари 2021 г., предава Reuters.

Комисията e изпратила призовка до Тръмп с изискване да представи документи по случая до 4 ноември. Бившият лидер на Белия дом трябва да даде показания на или около 14 ноември, пояснява агенцията.  

Свидетелските показания често се дават при закрити врата, но се заснемат на видеозапис. Те може да бъдат оповестени публично и да станат част от окончателния доклад на специалната комисия.

"Както беше показано в нашите изслушвания, ние събрахме огромни доказателства, включително от десетки ваши бивши служители, че вие ​​лично сте организирали и наблюдавали бунта за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г. и за възпрепятстване на мирния преход на властта“, пише комисията в писмото си до Тръмп.

Комисията очаква широк набор от документи от Тръмп, които описват комуникациите, които той може да е имал за периода от няколкото месеца, предшествали бурните януарски събития.