Президентът на САЩ Джо Байдън одобри в четвъртък (местно време) бюджета на страната за фискалната 2023 година (започнала на 1 октомври) в размер на около 1,7 трилиона долара, който предвижда отпускането на 44,9 милиарда долара за помощ на Киев. Това става ясно от писмено изявление на Белия дом.

"В четвъртък, 29 декември 2022 г., президентът подписа закон..., предвиждащ консолидирани бюджетни кредити за фискалната година, завършваща на 30 септември 2023 г., както и спешна помощ за Украйна и за други цели“, се казва в документа.

"Президентът подписа закон за двупартийно правителствено финансиране за фискалната 2023 година, който напредва в ключовите приоритети за нашата страна и завършва една година на исторически двупартиен напредък за американския народ“, добавят от Белият дом. Според американските власти инициативата "осигурява ресурсите, необходими за подкрепа на Украйна, осигурява най-високото ниво на финансиране за Закона за насилието срещу жени досега и също така предприема отдавна закъснели мерки за укрепване на [американската] демокрация и запазване на волята на хората чрез реформиране на Закона за преброяване на гласовете“.

По-рано през декември проектобюджетът бе одобрен от Камарата на представителите и Сената на Конгреса на САЩ. Общите разходи, предвидени в него, ще бъдат по-високи от тези за  фискалната 2022 г., когато цифрата бе определена на 1,52 трилиона долара. По-голямата част от средствата - около 858 милиарда - ще отидат за отбрана, като около 722 милиарда са разпределени за разходи извън отбраната.През предходната фискална година американският бюджет за отбрана бе с около 10% по-малък (около 782 милиарда).

Вашингтон възнамерява да отдели 44,9 милиарда долара за спешна подкрепа на Украйна, както и на съюзниците от НАТО.Част от средствата са предназначени за обучение на украинската армия и попълване на запасите от оръжия, прехвърлени на Киев. В същото време в бюджета за предходната фискална година беше предвидена обща подкрепа за Украйна на ниво от 13,6 милиарда, което е почти три пъти по-малко от планираното през фискалната 2023 г.

Над 300 милиона долара са отделени за "противодействие на влиянието на Русия“, включително подкрепа за "енергийната независимост и икономическата стабилност“ на страните, "подложени на натиск“ от Руската федерация. Бюджетът включва и поправка, позволяваща изтеглянето на активи на руски бизнесмени, замразени в резултат на санкциите.

Повече от 38 милиарда долара са отпуснати за предоставяне на спешна помощ на засегнатите в западната и югоизточната част на страната от скорошните природни бедствия, включително урагани, торнада, наводнения и горски пожари. Бюджетът също така повишава заплатите на американския военен персонал с 4,6%, включва около 55,7 милиарда долара за борба с инфлацията и забранява на американските държавни служители да използват китайското приложение за социални мрежи TikTok на работни устройства.