Новият шеф на централната банка на Украйна обеща днес да защитава нейната независимост и приветства банковата система на страната за това, че продължава да работи "безпроблемно" въпреки войната с Русия, предаде Reuters.

Андрий Пишний, банкер, който е помагал на правителството за санкциите срещу Русия, беше одобрен за ръководител на Националната банка на Украйна с гласуване в парламента, след като беше номиниран от президента Володимир Зеленски.

"Предизвикателствата, пред които е изправена нашата държава, нейната икономика, финансовият и банковият сектор, са безпрецедентно много днес", заяви 48-годишният Пишний в изявление на уебсайта на централната банка.

"Но вече осем месеца банковата система на Украйна, както и цялата страна, не просто устоява на пълномащабна военна агресия. Тя работи. Безпроблемно и непрекъснато. Смятам, че е необходимо да отдадем дължимото на тези усилия и да продължим да работим за запазването и подобряването на нейната работа."

В изявлението си той даде малко подробности за плановете си, но добави: "Като председател на Националната банка на Украйна моят абсолютен приоритет ще бъде да осигуря институционално силен и независим регулатор. В края на краищата той е от решаващо значение за осигуряването на макроикономическа и финансова стабилност".

48-годишният Пишний е бивш ръководител на украинската държавна банка "Ощадбанк" и е част от групата, която съветва правителството по отношение на санкциите срещу Русия.

Пишний замени Кирил Шевченко, който напусна поста си във вторник по здравословни причини, а в четвъртък заяви, че е бил идентифициран като заподозрян в разследване на "незаконни дейности" в банка, която е ръководил преди да поеме ролята си в централната банка.

По-късно Шевченко направи изявление, в което отрече да е извършвал нарушения.

Ярослав Железняк, високопоставен член на парламента, заяви, че Пишний до голяма степен е подкрепил сегашния курс на централната банка в речта си в петък пред парламента, който работи при закрити врата след нахлуването на Русия.

Железняк, първи заместник-председател на парламентарната комисия по финанси, данъци и митническа политика, заяви, че Пишний е казал, че смята ставката за рефинансиране от 25% за "адекватна" и че настоящият официален обменен курс на гривната "отговаря на сегашните икономически реалности".