Британското разузнаване публикува сателитни изображения от последствията от последните удари на Военновъздушните сили на Украйна по Севастопол, Крим. Изображенията са публикувани в последния доклад на министерството на отбраната на Великобритания в социалната мрежа Х (Twitter), предава РБК-Украйна

"На 24 март ВВС на Украйна нанесоха серия от удари в Крим. Една от целите е комуникационният център на Черноморския флот в Севастопол. Анализът на изображенията показа, че една сграда е структурно повредена, включително частично срутване на покрива, а други две сгради са повредени от взрива. В резултат на ударите са пострадали и десантни и разузнавателни кораби", се посочва в доклада.

Според британското разузнаване, поради подобни удари, по-скъпите руски кораби, които обикновено биха използвали пристанищната инфраструктура на Севастопол, са били принудени да се преместят в алтернативни пристанищни съоръжения по-на изток.

"Въпреки опитите на Русия да ограничи загубите си, Украйна продължава да демонстрира успех в намаляването на способността на Черноморския флот да действа в региона", отбелязва британското министерство на отбраната.

Defense Express по-рано публикува снимки разпространени от проекта "Схеми" на радио "Свобода", показващи удара на една или повече крилати ракети, поразили централната част на триетажната сграда. "На снимките се вижда, че на мястото на сградата има огромна дупка".

"На 23 срещу 24 март Украйна изстреля залп от крилати ракети Storm Shadow или SCALP срещу Кримския полуостров, където се намира главната черноморска военноморска база на Русия в Севастопол. По този повод украинските военновъздушни сили, които разполагат с изтребители-бомбардировачи, способни да използват тези оръжия британско и френско производство, обявиха, че "успешно са поразили" два руски десантни кораба клас "Ропуча" - "Азов" и "Ямал", писа по-рано Le Figaro, като също публикува сателитни изображения на двата десантни кораба.