Русия модернизира крилатите ракети Х-101 - вероятно инженерите са намалили обсега им, но са оборудвали ракетите с втора бойна глава. Това се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

В доклада на британското разузнаване се посочва, че командването на Далечната авиация на Военнокосмическите сили (ВКС) на Русия е увеличило смъртоносността на основната си крилата ракета Х-101 с въздушно базиране. Ракетата вероятно е била оборудвана с втора бойна глава.

В хода на войната срещу Украйна командването на Далечната авиация на Русия се опита да промени своите системи и тактика. Тъй като противовъздушната отбрана на Украйна прехваща голям брой ракети, руснаците искаха да увеличат ефективността и да използват по-стари снаряди, тъй като новите са на изчерпване.

"Тази последна модификация вероятно е намалила обхвата на X-101 наполовина“, отбелязват офицерите от британското разузнаване.

Военните на Лондон смятат, че руснаците не се нуждаят от пълния обхват на тези ракети, за да атакуват Украйна. Но инсталирането на втора бойна глава има за цел да увеличи осколъчния ефект върху целта.

"Напълно възможно е това да направи системата по-ефективна при поразяване на меки цели“, обобщават в доклада на британското разузнаване.