Кремъл продължава да укрепва русификацията в окупираните украински територии чрез въвеждането на различни правителствени инициативи. Това се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

Руската академия за национално стопанство и публична администрация стартира магистърска програма по публично и общинско управление за студенти, включително в окупираните Луганск, Донецк, Запорожие и Херсонска област, се казва в доклада на британското разузнаване.

Министърът на правосъдието на Руската федерация Константин Чуйченко също съобщи, че Русия е създала 58 федерални пенитенциарни институции в контролираните от силите на Москва територии в Украйна.

"Вероятно стартирането на магистърската програма е насочено към преодоляване на недостига на квалифициран персонал за държавни длъжности във временно окупираните територии на Украйна“, се отбелязва в доклада на британските военни.

Допуска се, че нововъведените мерки може да са свързани с планове на руския президент Владимир Путин да създаде нови административни елити, за което той самият спомена в обръщение към сънародниците си от миналия месец. Освен това през януари 2024 година Путин издаде указ за създаването на нов кадрови резерв.

"Това е още едно доказателство за мерките за русификация с цел установяване на правната и политическа рамка на временно окупираните територии на Украйна в съответствие с тези на Руската федерация“, се казва в доклада на британското разузнаване.

Други подобни мерки сега включват разширяване на руската съдебна система, въвеждане на руска учебна програма, издаване на руски паспорти и развитие на руската телекомуникационна инфраструктура.