Бившият върховен главнокомандващ на НАТО, пенсионираният адмирал от ВМС на САЩ Джеймс Ставридис предупреди, че руското военно командване ще се противопостави на всякакви учения на Алианса в Балтийско море.

Бившият командващ на НАТО смята, че "следващия месец те (руснаците) може да преминат към краткосрочна кибернетична и електронна война“. Това се казва в мнението на Ставридис за Bloomberg.

"Това е подобно на това, което се твърди, че се опитват да направят през последните няколко седмици, прицелвайки се втърговски самолети (Finnair беше принудена да спре нормалните ежедневни полети до Естония след няколко инцидента на обструкция )“, предупреди той. Според Ставридис НАТО може да противодейства на руските действия с помощта на радиоелектронна война.

Бившият командир на Алианса подчерта, че след като Финландия и Швеция се присъединиха към блока, някои анализатори започнаха да наричат ​​Балтийско море "езеро на НАТО“.

"...Поглед към картата показва, че това е до голяма степен (но не напълно) вярно – бреговата линия има няколко петна от руска територия. Останалата част от крайбрежието е в ръцете на НАТО: Швеция, Финландия, Естония, Латвия , Литва, Полша, Германия и Дания... Днес, в случай на конфликт между Москва и НАТО, всеки руски военен кораб там ще бъде бързо и лесно затворен или унищожен“, добави Ставридис.