"Заплатата на 65% от работещите в страната сега не достига дори нивото за издръжка – 1454 лева, за едночленно домакинство. Около 30% от тези работещи получават под 1000 лева месечно. С компенсиране на инфлационните равнища към 2027 г. ще стигнем 80% от нужните пари за издръжка на работещите. Българинът прави потребление на отложено плащане". Това заяви Любослав Костов, главен икономист в КНСБ пред NOVA NEWS.

"В частния сектор средната заплата расте с 12-13%, в държавния расте с по-малко. Новите технологии дават предимство на пазара на труда", обясни той.

В същото време синдикалистът каза, "всеки човек, който полага труд, не би трябвало да се чувства беден. Всеки, полагащ труд, би трябвало да се чувства като на празник. В над 80 държави 1 май е официален празник".

Икономистът изтъкна, че разпределението и преразпределението на 50% процента от добавената стойност трябва да отива приоритетно за най-бедните. "Това е искане на ООН, това е една от целите за устойчиво развитие. У нас не е така", допълни Костов.

Относно вноса на работници от трети страни той обясни, че не бива да има социален дъмпинг. "Настояваме първо да са хора от българските диаспори – Украйна, Молдова".

Костов прогнозира увеличаване на неравенствата между отделните интеграционни съюзи в близко бъдеще. "ЕС изостава от Китай и САЩ. Ще се увеличат неравенствата и между отделните страни-членки в ЕС – едни имат достъп до нови технологии, други нямат, трети не е ясно дали някога ще имат", каза Костов.