Не трябва да стигаме до тук. Не за друго, но това не е добър сигнал и към нашето общество. Партиите, които промениха Конституцията и заложиха нов чл. 23, че образованието, науката и културата са висша национална ценност, забравиха да променят бюджета или неволно пропуснаха. Това води до редица съмнения в искреността на тези силни думи записани в Българската конституция. Това заяви държавният глава Румен Радев на срещата със Съвета на ректорите у нас във връзка с обявената протестна готовност заради възнагражденията на университетските преподаватели, предаде репортер на "Фокус"

"Напълно ви подкрепям във вашите изисквания, защото, ако ние искаме да се развиваме като модерна европейска държава, основана на демократични принципи, с високи технологии в нашата индустрия и във всяка сфера на икономиката, с ускорен икономически растеж,  с по-висок жизнен стандарт на нашето население, ключът е българската наука и образование", добави той. 

Радев каза още, че многократно е обсъждал всички проблеми пред българското образование с ректорите в страната. 

"Във всяко едно от вашите учебни заведения аз съм бил, по няколко пъти. Неведнъж сме разговаряли с вас за проблемите на българското висше образование - за проблемите, за перспективите пред него, за приоритетите и какво трябва да прави държавата, така че да се развива по един достоен начин", заяви президентът.

Той попита къде е парламентът в момента, когато той може да заседава и по време на предизборната кампания. И призова законодателната, и изпълнителната власт да се заемат с решаването на проблема.