Университетите са в стачна готовност. Това стана ясно от писмо, разпространено от Съвета на ректорите у нас, до медиите. Те заплашват, че от началото на следващата седмица всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати.

В него се заявява, че българските учени и преподаватели от националните държавни университети и част от частните университети ще предприемат ефективни протестни действия поради неизпълнение на поетите от държавата задължения неспазването на Закона за висше образование.

Припомяме, че на 13 март парламентът реши да направи промени в Закона за висшето образование, с които де факто увеличи възнагражданията на на преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, както и увеличение на парите по перо "Образование" в държавните бюджети. 

Сега от Съвета на ректорите заявяват, че след законовите промени последвал "мълчалив отказ да се изпълнят задълженията по него и да се осигурят необходимите средства". 

"Държавата, в лицето на изпълнителната власт, отказва да изпълни задълженията си, които законодателната власт й е вменила. Още повече, че държавата през последните години игнорира приноса и значението на частното висше образование за общественото и икономическо развитие на страната", заявяват в своята позиция от ректорския съвет.

И продължават: "Подобно унизително отношение към знанието не е проявявано никога досега в най-новата българска история. До този момент гласът на академичната общност не достига високи децибели, защото сме водени от вярата, че не силата му, а аргументираността на тезите и исканията са водещи". 

Освен, че няма да отворят врати на 20.05, от Съвета на ректорите предупреждават, че се готви блокиране на ключови пътни артерии в страната. На 24 май всички преподаватели, учени, изследователи, работещи в българските висши училища, ще се включат в шествията по повод празника с протестни ленти на реверите, в израз на несъгласие със случващото се.