Европейската централна банка ще изпревари Федералния резерв с понижаването на лихвите. Причината за това е, че инфлацията в еврозоната е по-ниска, отколкото в САЩ, и се стабилизира на нива около 2-2,5%, което дава възможност на централните банкери да свалят лихвата, макар и със сравнително малко. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Очакванията са това да се случи през следващия месец. "Това би трябвало да подкрепи икономическия растеж в еврозоната. Еврозоната изостава по икономически растеж – той е около 0,4%. Няма импулс, който да извади европейската икономика от тази стагнация, в която се намира в момента. Това решение на ЕЦБ би било много значимо и важно. Ако същевременно видим спад на еврото, това ще подкрепи възможността Европа да изнася повече“, обясни експертът.

В момента Европа се намира в ситуация на слаба рецесия, която обаче вече преминава, отбеляза Цачев. "Бизнес климатът в промишлеността показва продължаващо свиване и натиск върху дейността на компаниите. Но когато погледнем услугите, вече започва да се усеща едно подобрение. Именно те формират голямата част от икономиката и тук именно е позитивният фактор. Бизнесът показва опит за възстановяване в сектора на услугите, който ще се усеща сред все повече и повече хора вероятно до края на годината. Ключовото тук е, че когато намалее натискът от инфлацията, хората започват да харчат повече пари“, обясни той.

Експертът очаква това да съживи европейската икономика, особено в сектора на услугите. Намалението на лихвите ще се отрази и върху нивата на разходите.

Цветослав Цачев подчерта, че към момента заплатите в еврозоната растат с малко по-бързи темпове, отколкото инфлацията. "Тази тенденция трябва да се запази, за да се усети върху потреблението, търсенето и икономиката като цяло“, заяви той.

Нарастването на доходността на американските облигации се отразява върху икономиката. "Всяко покачване на доходността на държавния дълг води и до ръст на ипотеките и повече разходи – точно обратното, за което говорят тенденциите в Европа. Има вероятност това да продължи, защото инфлацията вече не върви надолу с очакваните темпове. Тя остава сравнително висока и затова и централните банкери в САЩ не дават сигнал, че може би това понижение на лихвите ще се забави с времето. Въпросът е дали пазарът ще спре с покачването на доходността на 5%, или това ще доведе до още по-голям растеж, което да има негативен ефект и да говорим все повече за рецесия в САЩ от гледна точка на потреблението и разходите. Най-бедната част от населението в САЩ – около 20%, в момента страдат все повече, защото натрупаната инфлация се усеща, доходите не вървят достатъчно добре. Това ни го показаха и компании като "Макдоналдс“, "Старбъкс“ и други, които виждат, че по-бедната част от потребителите свиват рязко разходите си. Това ще се усеща през тази година много по-силно“, обясни Цветослав Цачев

.

По думите му в момента се намираме на етап, в който пазарът намества пластовете си. "Намираме се във фаза на взимане на печалби и разместване на играчите. Това вероятно е временно явление. Очаквам по-късно през годината да видим още по-високи нива на биткойн, както и на другите дигитални активи“, прогнозира експертът.

Когато доходността на облигациите върви нагоре, те стават по-привлекателни.

Златото обаче има позитивно поведение. "Това разминаване на връзката означава, че пазарът се фокусира върху други фактори и тези фактори го движат нагоре. Не трябва да сравняваме тези два типа инвестиции една с друга. Човек е добре да има и двата типа финансови инструменти към момента. Облигациите носят сигурност и предвидим доход – нещо, което не може да се каже за златото. Там има повече риск“, отбеляза инвестиционният консултант.