Решихме още един проблем днес. Както ви е известно, той е завещан, но каквото и да е. Това каза министър-председателят Димитър Главчев след среща със Съвета на ректорите, предаде репортер на "Фокус".

По думите му кабинетът е обещал от началото, че освен за честни и прозрачни избори, в рамките на техните възможности и в краткия им хоризонт, с който разполагат да решават и проблемите, които са с по-дълбок генезис във времето.

"Срещнахме се със Съвета на ректорите и обещахме и ще го изпълним с постановление на Министерски съвет да предоставим, така или иначе, полагащите им се 39 милиона лева, които ще бъдат достатъчни на първо време за увеличение на възнагражденията на академичния състав", заяви премиерът.

"Нещо повече, предложихме и на останалия състав, извън академичния, във висшите училища да бъде увеличено възнаграждението с 12%", обяви Главчев.

"По отношение на администрацията са предвидени 12% увеличение на заплатите. Уточнихме се да бъдат предоставени разчети, за да може да бъде изчислен необходимия ресурс, който трябва да бъде предоставен", допълни вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова.

Образователният министър Галин Цоков посочи, че това увеличение на заплатите на академичния състав е предвидено в бюджета за тази година и с това увеличение заплатата на най-ниската академична длъжност - асистент - ще стане 2100 лева. "Пропорционално на това ще се увеличат възнагражденията и на останалия академичен състав. Това, което се взе като решение, е свързано и с увеличаване на заплащането на административния персонал във висшите училища със средно 12%, което е нещо ново и решихме сега на срещата благодарение на премиера и вицепремиера, разбира се и на колегите от Съвета на ректорите и неговия председател", уточни Цоков.

"Искам да благодаря за тази среща и за разбирането, което срещнахме от страна на министър-председателя, вицепремиера и финансов министър, министъра на образованието. Благодаря, че успяхме да постигнем консенсус по това да направим първата стъпка към решаването на проблемите на академичната общност и на хората, които работят в българските университети", каза председателят на Съвета на ректорите проф. д-р Миглена Темелкова.