Освободеното ръководство на "Ел Би Булгарикум" е купувало сурово мляко на цена с 40% над пазарната, и е заплатило над 1 млн. лв. за автомобили, информира Държавната консолидационна комания.

Освободеното ръководство на Ел Би Булгарикум“ е купувало сурово мляко на цена с 40% над пазарната и е закупило автомобили за над 1 млн. лв. още в първите дни от встъпването си. Превозните средства все още не са доставени в дружеството, а цялата сума е платена авансово.

Това показват данните от разпоредената проверка на ДКК. Данните показват още, че веднага след встъпването си в длъжност изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов е прекратил договорите за доставка на българска суровина и са заменени с вносна суровина. Без конкурс и мотиви са избрани две фирми за доставка, като едната от тях е била учредена дни преди да получи договор от държавната компания.

Цената по договорите за доставка е 1,52 лв. на литър сурово мляко. В момента средната цена на българското сурово мляко е около 1 лв., а на вносното се достига и до стойности от 0,70 - 0,80 стотинки на литър. Разликата в цената по договорените от Николай Маринов условия за доставка е близо 40%. Заедно с това по договорите се плаща 100% авансово за всяка доставка.

Заедно с това се залага изискване дружеството да закупи съответно над 2 500 000 литра мляко за 12 месеца от едната фирма-доставчик и 3 000 000 литра мляко - от другия доставчик за 6 месеца. Ако това изискване не бъде изпълнено държавната компания ще дължи неустойка. За сравнение "Ел Би Булгарикум" използва средно по 600 000 литра мляко месечно.

Най-вероятно, за да се изпълнят изискванията по договорите се произвежда в пъти по-голямо количество продукция от възможната за пласиране в търговската мрежа. В резултат на това в момента голяма част от нея е складирана, няма да може да се реализира и тепърва ще се установят щетите за дружеството.

Едно от първите управленски решения на Николай Маринов е да закупи моторни превозни средства за компанията. Общата сума по тях е за над 1,16 млн. лв., а избраният доставчик не е оторизиран дилър. Предложената и избрана от него посредническа фирма има 200 000 лв. оборот за миналата година.

По договора трябва да бъдат доставени три товарни и два леки автомобила. Около два месеца след плащането на цялата сума по договора не е доставено нито едно превозно средство в "Ел Би". В случая ръководството на дружеството не е предвидило никакви механизми за защита на държавния интерес.

Все още се извършва проверка на цените, на които са поръчани специализираните автомобили, но за леките вече е събрана достатъчно информация. По договор се предвижда закупуването на 2 леки автомобила Шкода, модел “Фабия". Цената на всеки от автомобилите е близо 100 000 лв., оборудването им е базово. Проверка при производителя на този автомобил показва, че днес същият може да бъде закупен за около 60 000 лв. Заедно с това производителят дава много повече гаранции от избраната от Николай Маринов фирма.

След постъпили множество сигнали, на 23.01.23 г. от ДКК са изискани документи и допълнителна информация, но Николай Маринов умишлено забавя предоставянето им. Оттогава започват и медийните му акции. Те преминават от лична доставка на кисело мляко в търговската мрежа до обявена война с търговските вериги.

На 10 февруари се издава разпореждане от ДКК да се спрат всякакви плащания до предоставяне на всички документи за съмнителните практики в дружеството. Заповедта не е спазена и на 17.02. Маринов прави разплащане в размер на 132 000 лв. за плащане към фирма "ИСАК-БГ" - един от доставчиците на сурово мляко.

В деня, в който Маринов е уведомен за решението на ДКК, че е освободен от поста изпълнителен директор, той обявява намаление на продуктите на компанията с 30%. За производството на килограм кашкавал са необходими 10 литра прясно мляко. Съобразно подписания от Николай Маринов договор за доставка на мляко, само суровината, необходима за производството на 1 кг кашкавал е на стойност от около 15 лв. В тази сума е включена само стойността на суровото мляко и не са калкулирани никакви други разходи.

Действията на Маринов са изцяло популистки и целят публичната му защита след установяване на всички порочни практики, които е развил в дружеството.

ДКК ще реагира по същия категоричен начин винаги когато има сигнали за нередности.